Spuneam în articolul trecut că vreau să urmez această provocare pentru că după ce am citit cartea lui  Erik Bertrand Larssen mi-am dat seama că datorită ei chiar ne putem schimba viața în bine. Am detaliat AICI și am încercat să te conving de ce ar fi fain să mi te alături. Ar trebui ca toată lumea să știe de această „săptămână a iadului” menită să ne schimbe direcția și percepția asupra vieții. M-am bucurat să văd că am reușit să vă conving pe câțiva dintre voi deja. Sper ca după acest articol să te conving și pe tine, cel care nu ai rezonat din prima. 🙂

Înainte de a începe efectiv provocarea, cum spuneam, este nevoie să ne pregătim. Această pregătire este necesară. Fără ea nu vom putea începe „săptămâna iadului”.

În ce constă pregătirea?

Ei bine, ea include 7 pași, iar fiecare pas conține un plan de acțiune.

Pasul 1 – Îmbrățișează adversitatea – sună un pic aiurea traducerea așa că voi spune… Îmbrățișează dificultatea cu care te confrunți

Capitolul acesta a fost foarte interesant. M-a făcut să îmi dau seama că noi oamenii suntem leneși și comozi. Că nu ne place schimbarea și cel mai ușor este să căutăm scuze în loc să ne apucăm de treabă. Am observat asta și ieri, când am postat primul articol legat de Hell week. Parcă lumea s-ar băga, ar vrea dar partea cu trezitul la ora 05.00 este disconfortul major. Recunosc că și pentru mine va fi foarte greu să fac asta. Dar încec să privesc partea pozitivă. Ce voi câștiga dacă mă voi pune în pat la ora 22.00 și mă voi trezi la ora 05.00? În primul rând voi recupera somn. Nu am fost niciodată o persoană matinală și nu funcționez optim dimineața din punct de vedere fizic. Pentru articolul trecut am făcut filmulețul de prezentare pe rețelele sociale la ora 02.00 noaptea (dacă ești atent la detalii, vei observa asta :)) ), iar acest articol îl scriu la ora 21.00 și probabil îl voi termina după miezul nopții. Nu prea dorm în această perioadă. Mi-aș dori să schimb asta. Aș vrea să mă trezesc dimineața la ora 05.00, înaintea lui Teodor, să meditez 10 minute, să beau apa cu lămâie, să mănânc o brioșă și să-mi beau cafeaua, apoi să am timp alocat pentru proiectele mele până se trezește el. A fost o perioadă în care chiar mi-am impus să mă pun la somn la ora 23.00. Am reușit.. câteva zile… și știi ce am observat? Tenul meu arăta mult mai bine. mai luminos, fără riduri, iar mintea mea a funcționat altfel în zilele acelea. Îmi doresc asta mereu. Când ai copil mic, totul este diferit și un pic mai greu. Nu intru în detalii acum. Adversitatea mea în momentul actual este să reușesc să mă ocup de toate proiectele și planurile personale chiar dacă Teo îmi solicită majoriatea timpului și toată atenția în această perioadă.

Ceea ce a descris autorul în carte la acest capitol a fost accidentul pe care l-a suferit și în urma căruia nu a mai putut să practice parașutismul iar viața i-a fost dărâmată. Când totul i se părea pierdut, datorită unor oameni apropiați, a reușit să își vadă situația într-o altă lumină. În loc să se focuseze pe problemă a căutat soluții iar cu pași mărunți și-a revenit după accident și fizic dar și psihic. A început să îi placă adversitatea și să-și dorească să câștige. Despre asta este vorba. Diferența dintre cei mai buni și restul este abilitatea de a se mobiliza în ciuda dificultăților de moment.

Planul de acțiune pentru acest pas este: Să îți recunoști suișurile dar și coborâşurile din viața ta.

Poate te confrunți cu pierderea locului de muncă sau poate abia ai ieșit dintr-o relație, ideea acestui pas este să accepți cu ce te confrunți și îți va fi mult mai ușor să nu cazi în depresie. În plus vei privi totul ca o situație care face parte din curs și vei face pașii necesari să mergi mai departe.

Pasul 2 – Fii pregătit mental

Dacă istoria ne-a învățat ceva, este faptul că viitorul este imprevizibil. Dovada este chiar fenomenul cu care ne confruntăm acum. Nimeni nu s-a așteptat că ne vom lupta cu o pandemie. Concluzia autorului în acest pas a fost că toate deciziile pentru schimbare survin în urma unor emoții. Cu cât emoțiile sunt mai puternice cu atât ești mai încrezător că decizia pentru schimbare este potrivită.

Eu nu am rezonat într-un totul cu acest capitol. Zic asta pentru că majoritatea deciziilor mele sunt bazate pe logică nu pe emoții. Nu-mi amintesc nici o situație în care să fi luat vreo decizie bazată pe emoții.

La mine nu s-a aplicat acest plan de acțiune, având în vedere că nu am fost de acord cu autorul în acest capitol, dar pentru tine poate se va potrivi.

  • oprește vocile negative – spune Stop! în mintea ta, la toate acele gânduri negative și pesimiste.
  • învață să te descurci cu disconfortul – Imaginează-ți cum ar fi să pierzi mâine totul? Cum ai răspunde? Vizualizează-te dându-te jos din pat, îmbrăncâdu-te ca și cum ar trebui să îți refaci viața.
  • accepă-ți și părțile negative
  • fii ok cu „nu știu”. Imaginează-ți că este o întrebare de la o persoană în fața căreia nu vrei să dai rău. În această situație cei mai mulți încearcă să se prefacă, să găsească răspunsul într-un fel sau altul. Sau poate doar schimbă subiectul, dar ce este așa rău să oferi un răspuns care să conțină cuvintele „nu știu”? Cred că spunând aceste cuvinte chiar te face să ieși din zona ta de confort.

Pasul 3 – Întărește legătura dintre minte și corp

Acest capitol a avut un impact major asupra mea. Mi-a plăcut mult cum a fost descris faptul că făcând sport ne schimbă starea cu totul. Dar nu cred ca este nouă această informație. Toată lumea știe că dacă faci sport te simți mai bine. Dar de ce nu o facem? Pentru că suntem experți în a găsi scuze. Nu există să nu găsim vreo justificare pentru a nu face sport. Suntem niște mincinoși grozavi și suntem chiar și mai buni în a ne crede aceste minciuni.

Am povestit într-un articol trecut, faptul că acum nu îmi pot explica cum reușeam imediat după naștere (după cele 6 săptămâni necesare recuperării) să fac sport zilnic. Și îmi făceam antrenamentele noaptea, pe la ora 22.00 când Teo dormea mai multe ore legate. Și nu orice antrenamente, ci din alea care durau mai mult de o oră. Ce mă motiva? Erau niște poze cu Emily Sky. Îmi doream să slăbesc la loc și să arăt ca ea. Ei bine, acum acele poze nu mai funcționează. De ce? Tocmai pentru că îmi cred minciunile. Recunosc că anul acesta abia dacă am mai făcut un antrenament, două pe lună. Da pe lună! Vreau să schimb asta. Mereu scuza mea este că sunt obosită. Și poate chiar sunt, având în vedere nopțile albe, daaar cum ziceam… suntem experți în a găsi scuze. Cred că eram mai obosită în perioada în care am zis că făceam sport noaptea decât acum.

Plan de acțiune – în această săptămână trebuie să facem sport zilnic minim o oră. Iar în două din cele 7 zile, trebuie să facem antrenamente mai grele.

Cum vom reuși să facem asta?

În momentul în care ne-am decis că ne apucăm de antrenament

  • inspirăm profund și ne vom simți mai calmi
  • ne vom relaxa umerii
  • vom păși mai vioi, cu pași încrezători și astfel ne vom simți mai siguri pe noi
  • zâmbim pentru a transmite creierului că suntem pozitivi și fericiți
  • poziția corpului va fi ușor în față pentru a ne simți mai alerți
  • picioarele vor fi ferme pe podea pentru a ne simți puternici

Pasul 4 – Cere feedback

Acest pas a fost mai dificil și mai inconfortabil pentru mine. În această etapă trebuie să ceri feedback de la alte persoane referitor la calitățile și la defectele tale. Este important să găsești și persoane care nu fac parte din familie sau care nu sunt prieteni. Când vine vorba de clienți eu m-am confruntat și cu problema stereotipurilor. Doar pentru că sunt femeie, poate că se întâmplă să fiu și îngrijită, de multe ori nu am fost luată în serios. Mi s-a atribuit eticheta că nu am cunoștințele necesare chiar înainte de a mi se oferi ocazia să și demonstrez. Da, acest lucru încă se întâmplă deși e greu de crezut. Activez într-un domeniu preponderent cu bărbați și din cauza asta a fost nevoie să depun extra efort pentru a demonstra că nu sunt doar „păpușă”. Acesta a fost și unul din motivele pentru care am decis să fac blogging. Să arăt ce gândesc, cum gândesc și mai ales că și gândesc. 🙂

Printre defectele mele se numără faptul că sunt impulsivă și de multe ori reacționez înainte să respir lung și să gândesc un pic răspunsul. Mă refer strict la situațiile mai în contradictoriu. Un alt aspect negativ a fost că ar trebui să mă concentrez mai mult asupra lucrurilor pe care le am în față și să nu mă mai încarc cu alte proiecte. Daa, aici simt și eu asta. Mereu am idei și îmi doresc să fac multe într-un timp scurt. Sunt genul de persoană care vrea totul acum.

Rolul acestui pas este să te facă să realizezi unde ar trebui să faci schimbări dar și din perspectiva celorlalți, nu numai a ta. Cred că este foarte important pasul acesta. Am adresat la un moment dat în Insta stories o întrebare în care am rugat oamenii care mă urmăresc să îmi spună cum mă percep. Care sunt primele 3 calități pe care le văd la mine. Răspunsurile au fost foarte importante pentru mine. Mi-am dorit să văd dacă imaginea pe care vreau eu să o tansmit corespunde cu imagine pe care ei o percep. Și am avut plăcuta surpriză să descopăr că sunt pe drumul cel bun. Feedbackul de la ceilalți e cea mai buna modalitate de evoluție personală.

Plan de acțiune

  • cere feedback de la persoanele care fac parte din toate aspectele vieții tale. De la familie, prieteni dar și de la colegi sau clienți.
  • dă-le oamenilor timp să îți răspundă. Nu îți aborda colegul în timp ce merge la toaletă și cere-i să-ți spună ce calități și defecte ai. Nu va fi relevant
  • trebuie să asculți. Nu ai de ce să răspunzi. Ascultă și notează orice feedback, fie el pozitiv sau negativ
  • unele persoane efectiv nu se simt confortabil să îți spună direct ce părere au despre tine. Acceptă și sugerează feedback-ul în scris.
  • încearcă și feedback-ul anonim. Aici e mai greu și nu se aplică pentru toată lumea.

Pasul 5 – Definește-ți obiectivele

Pasul acesta a fost favoritul meu. Sunt regina obiectivelor. Îmi place să le definesc și să le împart pe perioade. Astfel mă motivez mereu să fac pași mărunți în direcția pe care mi-o doresc. Sunt optimistă și vizionară. Perioada aceasta de aproape 2 ani de stat acasă în concediu de creștere a copilului, timp în care am citit n cărți de dezvoltare personală m-a ajutat foarte mult. Am reușit să mă descopăr și să-mi dau seama cum vreau să depășesc vârsta de 30 ani :).

Nu voi începe nimic major în perioada următoare. Adică nu voi încerca să mut munții din loc. Am nevoie de un restart pe parte de optimizare timp și odihnă.

Obiectivele mele sunt:

  • să fiu mai focusată și să îmi impun limite legate de telefon în principal. Telefonul pentru mine reprezintă o distragere majoră și mi-am dat seama de asta acum mai mult ca niciodată că trebuie să schimb ceva. Teo efectiv a ajuns să îmi ia telefonul și îmi arată unde să-l pun ca să nu mai stau cu el în mână. Chiar daca nu îl folosesc, mereu îl am la îndemână și gata să mă uit la el. Îmi voi face un program legat de asta. Perioada în care mai stau acasă cu Teo vreau să o folosesc pentru a-i acorda toată atenția mea.
  • să încerc să îmi controlez emoțiile mai bine. Trebuie să găsesc o tehnică aici. 🙂 Vreau să nu îmi mai descarc frustrările de peste zi pe Marian. Îmi „sare țandăra” prea repede. Știu că trebuie să fac ceva în privința asta, dar încă nu știu exact cum.
  • să mă odihnesc. Abia aștept să mă pun în pat la ora 22.00.
  • Da, trezitul devreme la 05.00, îl voi folosi pentru a face ceea ce îmi doresc legat de proiectele pesonale: blog, aplicație. Dar nu vreau să mai iau lucrurile chiar atât de în serios și să mă stresez. Vreau să țin cont că am un copil de un an și 9 luni care mă solicită 100% în perioada asta și nu trebuie să mă dau peste cap atunci când efectiv nu mai pot. Îmi doresc să păstrez programul acesta și după ce trece săptămâna Hell week. Mă va ajuta și când voi reveni la birou, astfel să reușesc în continuare să mă ocup de blog și ce planuri mai am pe lângă.
  • după saptămâna aceasta în care voi face sport zilnic, îmi doresc ca dupaia să fac sport de două ori pe săptămână constant și fără scuze

Plan de acțiune

  • trebuie să fii cât mai specific când îți definești obiectivele
  • îndrăznește să visezi dar fii realist
  • împarte obiectivele pe perioade de timp – obiectivele definite nu trebuie să aibă legătură cu această săptămână.
  • împarte și obiectivele în pași concreți
  • fă-ți cunoscute obiectivele. Atunci când spui ce îți dorești să faci, colegii, familia, prietenii pot contribui mult la motivare.
  • fii pregătit de sacrificii. Dacă de exemplu îți dorești să ajungi lider în domeniul tău atunci trebuie să fii conștient de timpul și energia necesare pentru a obține acest obiectiv.
  • fii perseverent. Ești singura persoană care poate face ca aceste obiective să se întâmple

Pasul 6 – Vizualizare

Pasul acesta e foarte fain. Practic aici trebuie să te vezi acolo unde vrei să ajungi. Să te imaginezi cum te-ai simți, ce ai face dacă ai ajunge de exemplu lider în domeniul tău. Să îți faci scenarii peste scenarii cu tot ce implică obiectivul tău major. Astfel să ajungi să nu îți mai fie nimic nefamiliar legat de asta. Cunoști legea atracției? Am mai tot citit și aplicat principiile legate de această lege și în trecut și pot să confirm că ea chiar funcționează.

Plan de acțiune

  • fake till you make it… prefă-te până efectiv se va întâmpla
  • imaginează-ți și aspectele negative împreună cu cele pozitive
  • pune-ți viața ca într-un film. Prefă-te că viața ta este un film iar tu ești regizorul
  • joc de rol – dacă găsești persoana potrivită – această tehnică este interesantă – roagă partenerul, prietena, prietenul să îți adreseze întrebări și să te împingă în tot felul de situașii inconfortabile. Rolul acestuia este de a te pregăti în eventualitatea unor situații reale care se pot întâmpla

Pasul 7 – Concepe un program

Acest ultim pas este însumarea celor 6 de mai sus. Ești mental pregătit și gata să îmbrățișezi dificultățile. Ți-ai definit obiceiurile legate de sport și alimentație, ai solicitat feedback de la persoanele importante din viața ta și ți-ai formulat obiective clare pe baza lor. Ți-ai imaginat cum va arăta succesul tău. Acum ești pregătit să faci un plan pentru cele 7 zile din provocare.

Relaxează-te nu trebuie să îți programezi totul. Viața este destul de imprevizibilă. Pregătește-te doar să ai cea mai productivă săptămână pe care ai avut-o în ultimii ani. Totul se învârte în jurul obiectivelor pe care ți le definești.

Plan de acțiune

  • începe ziua cu lucrurile cele mai dificile
  • este important să fii proactiv, nu activ. Fiindcă nu vei putea controla totul (se poate îmbolnăvi copilul de exemplu) . Va fi nevoie de o combinație între flexibilitate și perseverență în această săptămână
  • fii gata să zici și nu. Poate va fi nevoie să refuzi unele taskuri care să îți afecteze obiectivele. Prioritizarea este importantă
  • oferă-ți recompense pentru fiecare reușită
  • zilnic alocă câteva minute pentru a-ți aminti ce persoană grozavă ești

A ieșit destul de lung acest articol. Sper că am reușit să îți atrag atenția până la final. Eu voi aplica TOATE regulile descrise în primul articol, mi-am făcut planul pe cele 7 zile conform pregătirii povestite aici și urmează ca Luni seara să revin cu următorul articol în care să îți povestesc cum a decurs și ce dificultăți am întâmpinat.

Luni este vorba despre valorificarea forței obișnuinței.

Până atunci însă voi veni în ajutorul tău și cu două articole cu idei de mic dejun și cină pentru a reuși să ne organizăm mai bine în privința meselor.

Stay tuned! Sunt tare entuziasmată.

S-a făcut ora 02.00 iar până am reușit să termin și acest articol. Abia aștept să mă pun în pat la ora 22.00.

Începem Luni provocarea împreună?

Poze: Larisa Stanca Photography Follow her on Instagram sau Facebook. Aveți ce să admirați acolo.