De mult timp mi s-a tot zis să fac măcar un articol cu idei de mâncăruri, dar recunosc că nu-mi este deloc comod să fac asta. Da, gătesc foarte mult și chiar îmi și face plăcere dar niciodată nu respect rețetele, mereu improvizez și nu știu ce înseamnă să cântărești ingredientele, întotdeauna pun „la ochi”. Pentru inspirație mă poți urmări și pe Instagram. Adaug destul de des în Insta stories ce mai gătesc și de unde mă inspir și eu la rândul meu.
Vă vorbeam în ultimele două articole despre provocarea Hell week. Am descris în ce constă și de ce ar trebui să o accepte cât mai multă lume AICI. Apoi în cel de-al doilea articol am spus cum anume trebuie să ne pregătim pentru „săptămâna Iadului”, traducerea provocării. Îmi doresc ca de Luni să facem această provocare împreună. Vin în ajutorul tău dar și al meu, pentru a ne ușura respectarea celor 7 reguli impuse de această provocare. Una dintre reguli ne spune să adoptăm o dietă sănătoasă.
Toate propunerile mele de mai jos sunt idei de mic dejun rapide și foarte ușor de făcut. Mie îmi place să le pregătesc de seara pentru a doua zi dimineață. Ador să mă trezesc, să simt mirosul de cafea și să știu că nu trebuie să mă gândesc ce mâncăm în dimineața asta?
Cel mai des fac brioșe. Suntem fani brioșe toți trei. Teo le mânâncă foarte bine întotdeauna. Nu pot să spun același lucru despre pancakes sau clătite. Nu am crezut că există copil căruia să nu-i placă pancake-urile. Te rog să iei în considerare că nu voi pune cantități exacte ci aproximative. Cum spuneam eu nu măsor niciodată. Aceste rețete sunt baby-friendly și pot fi date copiilor care au peste un an. Nu folosesc zahăr sau sare deloc în alimentația lui Teodor deocamdată.
Încep cu brioșele favorite ale lui Teo .
Brioșe cu unt de arahide și banane
Ingrediente:
- o cană de fulgi de ovăz mărunțiți (ca făina) – eu fac un mix din ovăz, orz, secară și hrișcă și îl folosesc în loc de făină. Se poate pune și făină normală
- 2 lingurițe de praf de copt bio
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1 banană mare, de preferat mai coaptă – ies mai dulci
- 1 ou
- 4 linguri mari cu unt de arahide
- optional: pastă de curmale (curmale deshidratate blenduite cu un pic de apă – și o păstrez la frigider în borcan) – în loc de zahăr
- 1 linguriță cu ulei de măsline
- 1/2 cană lapte de orice fel sau chiar apă
Amestec toate ingredientele uscate, făina de ovăz, praful de copt, scorțișoara. Într-un alt castron bat oul, pisez banana cu furculița, adaug pasta de curmale (eu pun cam o linguriță – pune în funcție de cât de dulci le dorești), uleiul de măsline și untul de arahide. Apoi pun ingredientele uscate peste cele umede, mai adaug un pic de apă sau lapte doar până prind o consistență omogenă și le pun în formele de brioșe și le las în cuptorul preîncălzit la 180 grade cam 40 minute sau până când sunt rumenite frumos.
2. Iaurt grecesc cu granola Kaki și Mango (sau alte fructe)
Ingrediente:
- granola (eu o cumpăr de pe driedfruits).
- iaurt grecesc
- fructe, nuci sau ce mai doriți
Granola este un aliment indispensabil unui mic dejun sățios și sănătos, conținând cereale ecologice, nuci, semințe și fructe uscate ecologice. Ingredientele sunt ușor rumenite.
Se ia un pahar transparent, pentru aspect :), și se pune un strat de granola, apoi iaurt grecesc, alt strat de granola urmat de încă un strat de iaurt. Partea aceasta eu o pregătesc de seara și las paharele la frigider. Astfel granola prinde așa o consistență ca de prăji. Apoi dimineața adaug fructele și nucile. Succes garantat și la cei mici și la cei mari.
3. Brioșe cu dovleac plăcintar și carob
Ingrediente:
- 300 gr dovleac copt (tai dovleacul în feliuțe, îl stropesc cu ulei de măsline și îl pun în cuptor la 180 grade pentru vreo 40 min. Apoi îmi pun și la congelator porții și sar peste partea asta de cele mai multe ori)
- 1 ou
- lapte, eu am pus lapte de migdale făcut de mine – o să las rețeta la final
- jumătate de linguriță de scorțișoară
- jumătate de linguriță de nucșoară
- o linguriță de praf de copt bio
- o cană de fulgi de ovăz măcinați – eu am folosit mixul din ovăz, orz, secară și hrișcă
- optional: pastă de curmale (curmale deshidratate blenduite cu un pic de apă – și o păstrez la frigider în borcan) – în loc de zahăr
- 2 linguri de carob
Pudra de carob, sau roșcove înlocuiește cu succes pudra de cacao și are multiple propietăți: acționează ca un antioxidant, îmbunătățește digestia, bun expectorant etc.
Amestec ingredientele uscate, făina, praful de copt, scorțișoara și nucșoara dar fără carob. Bat oul, pun dovleacul, pasta de curmale, apoi pun compoziția uscată peste cea umedă și vei observa că va fi nevoie să o faci mai lichidă. Pune lapte de orice fel până ajunge la o consistență omogenă destul de groasă. Apoi jumătate din compoziție las-o așa iar peste cealaltă jumătate adaugă carobul. Pune în formele de brioșe o lingură din compoziția simplă, o lingură din compoziția cu carob, apoi iar una simplă, una cu carob până se umple forma. Astfel vor avea un aspect drăguț în două culori. Se lasă în cuptorul preîncălzit la 180 grade în jur de 40 min.
4. Brioșe cu măr, curmale și fructe de pădure
Ingrediente:
- 2 mere mari
- fructe de pădure (eu am avut congelate)
- 100 gr făină
- 200 gr granola (eu o prefer măcinată) sau fulgi de ovăz
- 2 lingurițe de praf de copt bio
- 1 linguriță de scorțișoară
- 100 ml lapte – eu am folosit lapte de migdale făcut de mine – rețeta la finalul articolului
- un pic de ulei de măsline sau ulei de cocos
- pastă de curmale (curmale deshidratate blenduite cu un pic de apă – și o păstrez la frigider în borcan) – în loc de zahăr
Amestec ingredientele uscate, făina, granola măcinată, praful de copt, scorțișoara. Separat se bate oul cu un tel, se adaugă laptele, uleiul, pasta de curmale, fructele de pădure și merele date pe răzătoare. Apoi, se adaugă ingredientele uscate peste cele umede și se omogenizează. Le pun în formele de brioșe și le las în cuptorul preîncălzit la 180 grade cam 40 minute sau până trece testul scobitorii.
5. Papanași la cuptor
Ingrediente:
- 270 g brânzică de vaci
- 1 ou
- praf de copt bio
- 4 linguri mari dar nu cu vârf de griș
- coaja rasă de lămâie
- 140 gr de iaurt grecesc
- o lingură de unt topit
Am bătut oul. Am adăugat branzica, iaurtul, untul, coaja de la lămâie, praful de copt și grișul. Le-am amestecat, pus în forme sau pur și simplu cu lingura pe o foaie de copt și la cuptorul preîncălzit la 180 grade aprox 35 min sau până se rumenesc frumos. Le-am servit fie doar cu miere și afine, fie cu iaurt grecesc și dulceață fără zahăr.
6. Chec aperitiv cu cașcaval, ardei și măsline
Ingrediente:
- 3 ouă
- cașcaval ras din abundenţă 🙂
- 2 lingurițe cu praf de copt bio
- jumătate de ardei roșu
- câteva măsline tocate
- 150 gr de făină
- 100 ml lapte
- ulei de măsline
Mixăm ouăle cu făina și praful de copt. Continuăm și adăugăm laptele și uleiul de măsline până devine o compoziție omogenă. Punem și cașcavalul, ardeiul, măslinele. Turnăm compoziția în forma de chec și coacem la 180 grade până trece testul scobitorii.
Tips: Eu cam evit să folosesc măsline pentru că rar găsesc să cumpăr vidate. Cele vidate nu conțin antioxidanți și crocobauri. Pe când cele luate la kilogram sau chiar ambalate toate conțin crocobauri. Pentru mai multe informații despre cum să citim etichetele alimentelor AICI.
7. Brioșe cu banană, pară, afine, nuci
Ingrediente:
- 2 ouă
- 1 banană, 1 pară bine coapte
- 1 lingură ulei masline
- o mână de afine congelate
- faina din: ovăz, hrisca, orz
- faina de in
- faina albă
- nuci măcinate
- 1 linguriță praf de copt bio
Am pasat banana și para cu furculița (sau date pe răzătoare) și am pus cele două gălbenușuri peste, o mână de afine congelate plus o lingură cu ulei de măsline, apoi le-am amestecat în continuare cu furculița. Am adăugat făina din: ovăz, hrișcă, orz, făina de in, făina albă, nucile măcinate, praf de copt bio. Treptat am pus amestecul de făinuri peste amestecul cu banane etc. Am bătut spumă albușurile, apoi albușurile peste toată compoziția și am amestecat ușor de jos în sus și mi-au ieșit 8 minunății de brioșe.. – – > 40 min la cuptor la 180 grade
8. Budincă de mango
Ingrediente:
- un mango mare
- 3 ouă
- 300 ml lapte
- un iaurt grecesc de preferat 10% grăsime
- pastă de curmale sau alt îndulcitor
- 2 linguri cu făină și un pic de praf de copt bio
Batem ouăle cu mixerul timp de câteva minute. Adăugăm iaurtul, laptele și pasta de curmale. Punem și făina cu praful de copt și mai mixăm până se încorporează. Mango-ul îl curățăm, tăiem și il blenduim, apoi îl adăugăm în compoziție. Turnăm în vase remekin, pe care le punem în tava în care am pus apă rece. Introducem cu grijă tava în cuptor și lăsăm la 180 grade pentru aproximativ 45 minute. Este delicioasă budinca această. Inspirată de pe bebemănâncă.
9. Pizza la tigaie
Ingrediente:
Ptr blat:
- o cană de făină
- o cană de lapte sau chiar apă
- o linguriță de praf de copt bio
- 2 ouă
- ulei de măsline
Se bat ouăle cu un tel, apoi se pun și restul ingredintelor. Rezultă o compoziție ca de clatite dar un pic mai groasă. Se pune într-o tigaie cu diametrul de aproximativ 30 cm și se lasă să se rumenească un pic apoi se întoarce. Se pune ce se dorește pe pizza. Eu am folosit suc de roșii cu usturoi, busuioc și oregano peste care am pus legume multe (fierte un pic în prealabil), cărniță rămasă de la o altă masă, porumb, fasole și muult cașcaval sau mozarella. Pentru aspect am pus la final și câteva frunze de pătrunjel. După ce se pun ingredientele se pune un capac și se lasă pentru aproximativ 10 minute până când cașcavalul este topit și blatul bine rumenit dedesubt. Rețetă inspirată de pe flaveur.
10. Pancakes cu carob, banană și suc de portocale
Ingrediente:
- sucul de la două portocale
- o banană
- 100 gr de făină (eu mi-am folosit tot vestitul mix: ovăz, orz, secară, hrișcă)
- jumătate de linguriță de praf de copt bio
- un ou
- o lingură de carob
- o lingură cu ulei de măsline
Pisăm banana cu o furculiță, punem sucul de la portocale, uleiul, și oul. Se amestecă făina, praful de copt și carobul și turnăm peste ingredientele lichide. Mixăm până se obține o compoziție omogenă. Coacem clătitele în tigaie antiaderentă la foc foarte mic. Le-am servit cu nuci, miere, unt de arahide și banane tăiate.
11. Lapte de migdale
Ingrediente:
- 50 gr migdale crude
- 400 ml apă plată
- scorțișoară, curmale
Las peste noapte toate ingredientele într-un pahar înalt de sticlă sau borcan, iar a doua zi le blenduiesc bine. Las și pulpa, iar înainte să folosesc agit ușor laptele. Îl păstrez la frigider maxim 3 zile într-un recipient de sticlă închis sau acoperit. Rețetă inspirată de pe flaveur.
Alte mâncăruri pe care le mai pregătesc dimineața sunt: waffle cu cașcaval sau cu fructe, pancakes sau clătite, omlete, ou fiert cu avocado și legume, budincă de chia cu fructe.
Alte surse de inspirație pentru mine în ceea ce privește mâncarea mai sunt: flaveur, bebe mănâncă, tastebazaar.
Chiar sunt niste idei grozave pentru un mic dejun sanatos, papanasii cu smantana si afine arata delicios in poza, big like pentru articol!!
Mulțumesc mult! În cazul acesta voi mai face și altele articole cu idei de mâncăruri.