Să fii o mamă este deja un job full-time. Majoritatea mamelor aleg să și muncească pentru a-și susține familiile dar și pentru a se simți validate, importante și în altă parte, nu doar acasă.

Conform psihologilor, exercițiile fizice reprezintă un factor important pentru starea de bine a mamei și cum ziceam într-un articol trecut, „dacă mami e fericită, toată lumea este fericită„, atunci de ce să nu încercăm să ne simțim bine? Consider că merităm o viață sănătoasă, iar familia noastră poate beneficia și ea dacă ne bucurăm și arătăm bine.

Recunosc că acest articol este pentru mine în primul rând. Înainte să devin mamă, reușeam să merg la sală de cel puțin două ori pe săptămână, iar în ultimele luni nu doar că am rărit antrenamentele ci chiar au ajuns să lipsească cu desăvârșire. Vreau să schimb asta, iar aceste sfaturi au fost gândite să mă facă să elimin scuzele și cred că te vor ajuta și pe tine dacă îți dorești și tu să începi să faci sport, chiar dacă ești extenuată, mereu având câte ceva de făcut.

  1. Fă exercițiile în prima parte a zilei

Nu știu despre tine, dar eu niciodată nu ajung la finalul unei zile lungi de muncă și de parenting să spun: „Ieeeiii.. Este timpul pentru sport!” Not! Not me.

Deși, nivelul meu de energie este mai crescut în a doua parte a zilei mi-am dat seama că atât eu, dar și ritmul meu de viață s-a modificat și atunci trebuie să fac cumva să îmi fac o rutină în a face sport dimineața. În primele zile sunt sigură că mă voi simți obosită după antrenament (deși unele persoane se simt energizate – eu nu fac parte din această categorie 😁 ), dar știu că trebuie să îmi dau timp pentru a mă obișnui cu schimbarea și că după ce am rutina implementată, voi găsi mult mai multă energie pe parcursul zilei. Plus că mă voi simți bine, știind că am reușit să „îndeplinesc” și acest task.

2. Stabilește un program pentru a face sport

Pentru mamele ocupate, programul în general nu are cum să lipsească. Fără el, nu aș face față și nu aș putea să mă organizez nici cum.

Câteva idei de program:

  • Stabilește zilele cu sport – Îmi place să îmi vizualiez săptămâna care urmează. De aceea aleg să am un planificator săptămânal în care mi-am stabilit clar și colorat ca Marțea este ziua pentru picioare și fund, iar Joia este pentru brațe, spate și piept.

Este important să îți impui un program realist. De exemplu, pentru mine nu este fezabil să îmi trec să fac sport de 3 ori pe săptămână deși mi-aș dori asta. Nu vreau să renunț iar pe parcurs, de aceea mai bine pași mici si siguri. Chiar și o dată pe săptămână tot este o mare realizare.

  • Folosește un plan premeditat – Are cumva legătură cu punctul anterior, doar că aici mă refer ca intervale de timp. De exemplu îți place să alergi, sau să ieși cu bicileta, atunci îți poți impune un numar de km sau de minute pe săptămână neținând cont de zile. Eu aleg des să ieșim cu bicicleta și asta mă relaxează. În zilele în care nu mi-am stabilit antrenamente, cel mai probabil voi ieși la o plimbare pe jos sau cu bicicleta împreună cu familia sau cu o prietenă.

  • Apelează la un antrenor personal – Varianta asta am ales-o și eu în momentele în care chiar mi-am dorit rezultate și să fiu sigură că le voi și obține. Un antrenor personal te poate ajuta să îți faci un program care să ți se potrivească și care să te ajute mai ales dacă ai restricții speciale legate de sănătate.

3. Stabilește obiective

După ce ai un program, trebuie să te gândești de ce faci asta? Vrei să slăbești, sau poate vrei să participi la primul tău maraton? Știind rezultatele pe care le aștepți deja ți-ai găsit motivația pentru a face sport.

Eu de exemplu vreau să ma tonifiez, să scap de celulită și mai ales, nu vreau să mă îngraș mai mult decât este normal în sarcină.

Ce mă mai ajută, sunt poze cu gagici faine care arată bine. Mi le salvez în telefon sau chiar le printez, iar când vine timpul să fac sport și nu am chef și caut scuze pentru a sări antrenamentul, mă uit la ele și zic: „gata! Vreau și eu să arăt așa. ” 🙂

4. Implică și copiii – Sunt sigură că nu întotdeauna planul stabilit poate fi și respectat. Când ai copii, mereu trebuie să rămână loc pentru neprevăzute. De aceea, în zilele în care trebuie să fac sport, iar Teodor va fi acasă doar cu mine, m-am decis să îl implic și pe el.

Sport with my kid

Sunt sigură că astfel nu doar că voi reuși să îmi fac antrenamentul dar va fi și unul amuzant datorită lui.

5. Alege să faci exerciții fizice care îți fac plăcere – după ce ai o rutină pentru sport nu trebuie să o simți ca pe o corvadă. Este important să te încarci pozitiv și să nu te uiți în continuu la ceas sperând să se termine odată. Dacă nu îți place să alergi, nu alerga. Dacă nu îți plac antrenamentele cu greutăți atunci alege altceva. Poate îți place zumba, pilates, ryder… găsește și fă ceea ce te face fericită.

6. Împarte timpul alocat pentru sport pe parcurusl zilei – Să fim realiste. Fiind o mamă care și lucrează, nu vei găsi mereu cele 45 de minute legate pentru sport dar cu un pic de ingeniozitate vei reuși să împarți cele 45 de minute în antrenamente mai scurte dar la fel de eficiente ca unul mai lung.

De exemplu, poti să îți stabilești 15 minute pentru un antrenament HIIT în prima parte a zilei, apoi în pauza de masă, 20 de minute de plimbare, iar seara când ești acasă poți să ai câteva minute de joacă mai intensă cu copilul.

E posibil să ai nevoie de un pic de creativitate pentru a reuși să ai antrenamente mai multe pe zi, dar odată cu încercarea de a găsi soluții vei rămâne mult mai activă.

7. Renunță la mașină ori de câte ori ai ocazia – Mașina este parte din viața oricărui adult, dar câteodată o folosim mai mult decât ar fi nevoie. De exemplu, nu mai căuta să parchezi în locul cel mai apropiat de unde vrei să ajungi. Lasă mașina un pic mai departe și alege să mergi pe jos mai mult.

8. Nu rămâne singură în asta – Provoacă-ți prietenele să îți fie alături și să aveți un stil de viață mai sănătos împreună.

Trick-ul acesta la mine funcționează mereu. Am cel puțin o prietenă care mă ajută să nu renunț și ne susținem reciproc. Ba ieșim împreună cu biciletele sau la alergat, ba ne interogăm și ne asigurăm că nu ne-am sărit antrenamentul, iar în final nu uităm să ne și recompensăm pentru reușitele noastre, tot împreună 😁.

9. Nu forța – Atunci când organismul îți spune că are nevoie de odihnă, oferă-i ceea ce îți cere. Zilele cu pauze sunt importante și nu uita să le planifici și pe ele. Nu abuza de asta, găsind mereu că ești obosită 😊. Știu ca ești!

Alocă-ți zilele planificate pentru odihnă și nu sări peste cele stabilite pentru sport. Expresia: „Mă re-apuc de mâine/ săptămâna viitoare” nu va face altceva decât să ajungi să renunți iar la a face sport în mod constant.

Ce zici? Ne apucăm de sport? Dacă îți dorești și tu asta, scrie-mi te rog în comentarii pentru a ne susține reciproc.