Azi vreau să continui seria de articole din categoria Tu știi ce mănânci? În articolele trecute am vorbit despre cum să citim corect etichetele produselor alimentare și despre peștele radioactiv de pe rafturile supermarketurilor (de ce trebuie să ne ferim noi și mai ales pe copiii noștri).
Îți spuneam că de câțiva ani sunt absolut obsedată de etichete. Vreau să știu ce mănânc și mai ales doresc să știu ce îi dau copilului meu să mănânce. De aceea îmi permit sa scriu această serie cu rol de conștientizare, pentru că informațiile pe care le dețin vin din surse verificate și sunt foarte utile. Trebuie să ne educăm să citim etichetele, să dăm importanță acestui aspect. Dacă vei începe să faci și tu asta, vei realiza câte prostii introducem în corpul nostru și al copiilor noștri fără să ne dăm seama. Pe termen lung poate avea un efect devastator asupra noastră și ne vom întreba cum am ajuns să dezvoltăm fel și fel de boli chiar dacă eu „mănânc sănătos”.
Acele abțibilduri micuțe lipite pe fructe, precum banane, kiwi, mere, portocale mai ales pe fructele și legumele de import, ne spun foarte multe informații despre cum au fost crescute și nu trebuie ignorate.
Aceste coduri se numesc coduri PLU (Price look-up codes). Datorită lor se stabilește prețul. Da, ai citit bine. Aceste coduri nu ne sunt destinate nouă cosumatorilor în mod direct, ci producatorilor, pentru a-i ajuta să stabilească prețul. Oaa.. ăsta da detaliu! Din fericire, aceste coduri, dacă știi de ele îți vor spune dacă fructele/ legumele au fost crescute în mod convențional, nu organic – adică au fost stropite cu pesticide, fertilizatori și îngrășăminte chimice obținute din petro-chimie sau dacă au fost iradiate sau chiar modificate genetic.
Poate acum te gândești: cum ar trebui eu Bianca să rețin aceste coduri? Umblu cu lista după mine? 🙂
Nu. Clar nu, pentru că sunt peste 1200 de coduri PLU definite. Le voi explica foarte simplu și foarte ușor de reținut, iar la final las și un exemplu pentru a fi salvat în telefon și verificat la cumpărături.
Trebuie să fim atenți la numărul de cifre din cod. Un cod PLU poate avea 4 sau 5 cifre.
ATENȚIE LA CODUL DIN 5 CIFRE
Acest cod din 5 cifre poate reprezenta fie că fructul a fost crescut în mod organic fie a fost modificat genetic sau chiar iradiat. Prima cifră din cod este cea mai importantă.
Dacă acest cod începe cu cifra 9, atunci înseamnă că fructele sau legumele au fost crescute în mod organic fără reziduri, pesticide, insecticide etc. De aceea acestea vor avea un preț mai mare. Poate te-ai întrebat de ce oare două banane sau portocale puse unele lângă altele, au prețuri diferite deși arată la fel. Când ești în dubii verifică etichetele. Ele îți vor da toate informațiile 😀
Dacă începe cu cifra 8 înseamnă că au fost modificate genetic. Americanii, nu se mai îngrijorează de mult și nu au o problemă să cumpere fructe și legume modificate genetic, pe când restul lumii privește sceptic modificările genetice și refuză să cumpere astfel de legume sau fructe. Și eu mă încadrez în cea de a doua categorie și le evit.
Codul care începe cu cifra 3 ne spune că alimentele sunt iradiate
La fel ca cele modificate genetic menționate mai sus și acestea din categoria codurilor din cinci cifre, dar care încep cu 3, sunt de ocolit.
Alimentele sunt iradiate pentru a omorî bacterii, viruși, insecte și au valore nutrițională aproape nulă, conform specialiștilor. Acest „tratament” distruge și enzimele, fitonutrienții și mare parte din vitamine.
Ce trebuie să reții de aici este că dacă fructul are un cod din 5 cifre trebuie să îl cumperi doar dacă începe cu cifra 9.
CODUL DIN 4 CIFRE INDICĂ FOLOSIREA PESTICIDELOR – dar sunt în limita admisă. Adică sunt în regulă de consumat atât timp cât sunt spălate foarte bine, sau se înlătură coaja.
Cifra 6, prima din cele patru, înseamnă origine sănătoasă. Timp de ceva vreme, m-a încurcat această cifră fiindcă nu găseam ce semnifică.
Acesta înseamnă că fructele sau legumele provin din răsaduri nealterate dar pentru creștere și dezvoltare până la recoltare a necesitat utilizarea pesticidelor.
Restul cifrelor din codurile PLU indică locul unde a crescut (țara de origine), producătorul ori soiul sau varietatea.
Pe final, pentru a reține mai ușor îți dau un exemplu.
Un măr pe care este lipit un abțibild cu codul PLU și acesta este:
- #4015 – mărul a crescut în mod convenţional (s-au folosit îngrăşăminte chimice şi pesticide)
- #6584 – a fost crescut dintr-un răsad nealterat cu posibilă utilizare a fertilizanților și a pesticidelor
- #94015 – a fost crescut în mod organic, bio, fără a apela la îngrășăminte chimice
- #84015 – mărul este modificat genetic
- #34015 – mărul a fost iradiat
Este posibil ca acest cod să nu fie lipit pe fiecare fruct sau legumă în parte. Se poate pune și pe lot, adică pe cutie. De preferat este să căutăm acest cod când vrem să achiziționăm fructe și legume de import, iar dacă lipsește mai bine să nu cumperi.
Încearcă să alegi să susții producătorii locali, mergând în piețe în defavoarea magazinelor mari și consumă fructe și legume de sezon.
M-aș bucura dacă mi-ai lăsa un comentariu cu referire la acest articol sau cu referire la seria Tu știi ce mănânci? Mi-ar plăcea tare să citesc că ești atent/ă la etichete și conștientizezi importanța lor.
Foarte interesant..am sa fiu mai atenta 🤩