Te regăsești cumva în postura în care te întrebi dacă ceea ce faci acum chiar îți place și este ceea ce trebuie să faci până la pensie? Mă refer strict la acea bucățică din tine care are legătură cu cariera, cu valoarea pe care știi că o poți oferi lumii.

Eu mereu am simțit că ceea ce am eu de oferit este mai mult decât ceea ce am făcut în toți acești ani. Bineînțeles că fiecare decizie, fiecare experiență avută până acum m-a ajutat să devin persoana care sunt azi. Toate lucrurile din viața noastră se întâmplă cu un motiv și sunt consecințele deciziilor pe care noi le luăm.

Perioada în care am fost în concediu de creștere a copilului mi-a dat ocazia să descopăr ceea ce îmi place și ceea ce pot eu să ofer oamenilor pentru a crea o lume mai frumoasă.  Dar, mi-a luat timp și nu s-a întâmplat de pe-o zi pe alta.

Știu că este dificil să îți dai seama care îți este menirea, vocația, acea calitate a ta, care să te ajute să ai profesia pentru care ai fost lăsat pe acest Pământ. Este și mai dificil când te afli într-o poziție în care depinzi financiar foarte mult de suma pe care o câștigi acum sau depinzi chiar de o altă persoană. Acest lucru blochează apariția oportunităților și nu te lasă pe tine să lucrezi în direcția în care trebuie să te eliberezi. Este vorba despre frici și sunt perfect normale. Era anormal să nu existe.

Cum să te regăsești când te simți pierdut?

Revenirea mea la muncă după concediu, a reprezentant punctul în care am realizat clar că am nevoie de o schimbare și că nu îmi doresc să mai fac programare, dar îmi place tehnologia și voi continua să lucrez în acest domeniu dar sub altă formă.

Începusem deja să fac schimbări în direcția asta și încă de la începutul anului mi-am făcut un plan.  Înainte de acest pas, am citit mult… foarte multe cărți de dezvoltare personală, iar tot timpul meu liber l-am petrecut ascultând podcasturi, cărți audio și ușor, ușor am început să aplic ceea ce învățam.

Prima decizie a fost să construiesc acest blog. Da, mi-a trebuit curaj și perseverență. Nu este ușor să te expui și să povestești experiențe personale unor oameni care poate nici măcar nu te cunosc. Dar, blogul a fost unul dintre lucrurile pe care mi le-am dorit mult încă dinainte să devin mamă. Mereu mi-a plăcut să mă exprim în scris, iar acest lucru m-a ajutat chiar și în procesul de regăsire.

Vă mulțumesc tuturor celor care m-ați încurajat și mi-ați scris. A însemnat enorm pentru mine.

S-a demonstrat științific că dacă începi să scrii ceea ce își dorești îți cresc șansele ca ele să se întâmple cu 42%. Este un procent foarte mare. „Ceea ce gândești, aia atragi! „Este foarte adevărată această vorbă. Zic asta pentru că imediat după ce am început să fac schimbări în modul meu de a gândi și de a privi lucrurile, oportunitățile și oamenii care să mă ajute în această direcție nu au întârziat să apară.

Vreau să îți spun pașii pe care i-am urmat și care m-au ajutat să nu mai fiu confuză în ceea ce mă privește.

Primul pas și cel mai important din punctul meu de vedere a fost să:

  1. Îmi adresez întrebările potrivite

Te rog să iei un pix și o hârtie și să îți notezi răspunsurile. Este foarte importat acest lucru. Cum ziceam mai sus, atunci când scrii, mintea procesează și primește informațiile mult mai bine, plus că asta te face să cauți răspunsuri mult mai bune.

  • Fac alegeri pentru mine sau opiniile oamenilor reprezintă un factor mai important?
  • Cum arată o zi perfectă din viața mea?
  • Ce nevoi trebuie să îmi rezolv?
  • Ce aspect din viața mea mă face nefericit sau mă trage înapoi?
  • De ce mă simt blocat?
  • Ce credințe limitative trebuie să elimin? (De exemplu banii se fac doar muncind foarte mult)
  • Ce mă oprește să obțin ceea ce vreau?
  • Ce am de făcut?
  • Care sunt distragerile mele?
  • Ce am făcut sau nu pentru a ajunge aici?
  • Ce îmi place să fac? Care este pasiunea mea?
  • Am grijă de corpul și de mintea mea?
  • Sunt susținută în a mă exprima mental și fizic?
  • În ce direcție trebuie să mă orientez?
  • Care sunt emoțiile pe care trebuie să mi le prioritizez?

Întrebarea cea mai mare este: Cine sunt eu? Mereu când îmi răspund la această întrebare mă repoziționez și mă reinventez.

2. Schimbă perspectiva și obiceiurile

Totul se întâmplă în mintea ta și are legătură cu modul în care percepi ce este în jurul tău. Când îți schimbi perspectiva, îți schimbi experiența.

Perspectiva ta este totul, atunci când te confrunți cu anumite provocări în viață, este posibil să nu ai întotdeauna control asupra unei situații, dar ai de ales modul în care o vezi.

Înainte să îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce îmi doresc, obișnuiam să găsesc scuze și căutam motive să nu o fac. Mi-era frică de ceea ce vor gândi oamenii despre mine, că nu sunt suficient de bună pentru asta, și așa mai departe….  În loc sa gândesc exact invers și să văd oportunitățile și pașii pe care trebuie să îi urmez pentru a ajunge acolo unde vreau.

După ce am răspuns la întrebările de mai sus, am identificat pașii pe care trebuie să îi urmez pentru a ajunge acolo unde îmi doresc. Apoi, am lăsat scuzele și m-am apucat de treabă. Când te gândești la DE CE fac asta, vei găsi mereu motivația să continui. Adoptând o atitudine pozitivă, disciplina devine un obicei și influențează fiecare decizie pe care o vei lua.

Pentru a crește, trebuie să:

  • începi să gândești diferit
  • să-ți schimbi percepția asupra modului în care privești lucrurile
  • să păstrezi o minte deschisă
  • să vizualizezi și să iei lucrurile încet
  • să privești tot ce te înconjoară și să apreciezi ceea ce ai
  • să te educi continuu
  • să elimini obiceiurile care nu îți îmbunătățesc viața și  sa faci loc pentru obiceiuri pozitive

Un bun început pentru a face schimbări reprezintă și provocarea pe care am lansat-o și pe care am urmat-o și eu în primăvară. Este vorba despre Provocarea Hell Week – preluată din cartea lui  Erik Bertrand LarssenHELL WEEK: Seven Days to Be Your Best Self. Împreună cu încă câteva persoane am urmat această provocare și ceea ce pot să spun este că acea săptămână a fost una dintre cele mai productive de până acum.

AICI găsești toată seria de articole legată de această provocare și care te poate ajuta să-ți schimbi obiceiurile.

3. Definește-ți valoarea și autenticitatea

Tristul adevăr este că trăim într-o lume în care autenticitatea este rară; toți se adaptează pentru a se încadra în perfecțiunea arătată în viața digitală sau după cum zice lumea. Acest lucru ne omoară și ne sufocă identitatea, toată lumea vrea să fie la fel (deși viața reală nu corespunde mereu ca cea pe care o vedem în jurul nostru). A fi autentic înseamnă a fi tu însuți, a-ți asuma responsabilitatea și a te încrede în intuiția ta. Pentru noi femeile, intuiția este un atuu magic. Intuiția te poate ghida foarte frumos dacă o asculți.

Valorile după care mă ghidez eu sunt: o familie fericită și libertatea.  Aparent pot fi în contradictoriu cele două, dar nu este așa. Persoana care are ca valoare libertatea, toate acțiunile, convingerile și toate abilitățile vor conlucra pentru a-i aduce libertatea ca rezultat, iar eu că îmi doresc o familie fericită toate se aliniază pentru a-mi aduce acest lucru.

Toate lucrurile se subordonează valorilor mele și de aceea trebuie să știu ce este important pentru mine și bineînțeles să îmi propun să obțin totul conform valorilor mele.

Atunci când începi să trăiești după propiile valori și scopul este de a face bine, nu ai cum să nu duci viața pe care ți-o dorești.

Acesta poate fi un principiu greu, dar în orice situație încearcă să fii tu însuți. Nu încerca să gestionezi o situație așa cum spune o altă persoană că ar trebui, urmează-ți intuiția și ia decizia prin propiul filtru.

4. Evaluează tot ce ai citit până acum și apucă-te de treabă 🙂

După ce ți-ai răspuns la întrebările potrivite, poți începe să evaluezi tot procesul de schimbare. Mereu mă stresez și mă aștept ca lucrurile să se întâmple foarte repede, dar din păcate realitatea nu stă chiar așa. Unele situații nu doar se întâmplă, ele se întâmplă cu un motiv și acest lucru reprezintă un proces.

În acest proces de evaluare, poți avea grijă de tine astfel:

  • Acceptă-ți fricile și emoțiile
  • Acordă atenție nevoilor tale și onorează-le
  • Dă-ți permisiunea de a nu fi perfect
  • Oferă-ți suport și răbdare când lucrurile nu merg chiar în direcția pe care ți-o dorești
  • Conștientizând tot, deja reprezintă un succes
  • Oferă-ți momente de relaxare și umple-te cu ceea ce îți place
  • Elimină scuzele și caută soluții
  • Educă-te continuu. Citește și urmărește oamenii care te inspiră.

Voi scrie și un articol în care voi cuprinde oamenii care mă inspiră  și motivele pentru care îi citesc sau îi ascult.

Abia aștept să îți pot povesti și rezultatele pe care le am în urma aplicării a tot ceea ce am povestit mai sus.

Nu uita, oferă-ți timp și răbdare în tot acest proces.

Nu ezita să îmi lași un comentariu, sau să-mi scrii dacă ceea ce  ai citit azi aici, te-a influențat în vreun fel. Abia aștept să aflu.