De câțiva ani sunt obsedată de etichete. Nu cumpăr nimic, dar nimic, fără să citesc ingredientele. Cunosc toate codurile posibile și ingredientele nocive. Regula de bază este: nu cumpăra produsul în a cărei listă de ingrediente există cuvinte pe care nu le poți citi cu ușurință sau cuvinte necunoscute. Și mai ales nu cumpăra nimic fără să citești ce conține.

Citește toată seria din Tu știi de mănânci?

De când fac asta am observat că este foarte greu să găsim alimente neprocesate, fără aditivi, coloranți, conservanți. Dacă nu suntem atenți la ceea ce introducem în corpul nostru, pe termen lung efectele nu vor întârzia să apară.

De ce să citim etichetele?

– pentru a trăi… Dar nu doar pentru a trăi.. Ci pentru a rămâne sănătoși

– pentru a nu muri devreme 🙂

Acest articol este primul din seria „Tu știi ce mănânci?”. Următorul va fi despre cum anume trebuie să citim etichetele și ce este obligatoriu să găsești scris.

Azi îmi doresc să vorbesc doar despre etichetele produselor pe bază de pește oceanic.

Ieri, printre altele, am cumpărat o cutie de fish fingers. La prima vedere lista de ingrediente părea curată. Fiind în grabă nu am stat să bibilesc eticheta așa cum o fac în mod normal și prin urmare am cumpărat produsul. Așa arată eticheta.

Nu există aditivi, coloranți sau alți crocobauri.. Daar acasă când m-am uitat mai în detaliu și mi-am mutat atenția asupra codurilor de proveniență a peștelui am decis să arunc produsul. De ce?

Ce sunt codurilor FAO?

FAO – reprezintă un cod de conduită pentru pescuitul responsabil. Acest cod a fost adoptat datorită dezvoltării industriei alimentare și în urma cererii tot mai mari care evident e tot mai greu de satisfăcut. Astfel, pescarii sunt obligați să ia în considerare conservarea și aspectele de mediu ce se impun de urgență.

Prin urmare acest cod este foarte important și nu trebuie sa lipsească de pe etichetele produselor care conțin pește oceanic. Dacă lipsesc, nu cumpărați!

Să deslușim eticheta de mai sus. Pe fondul galben este specificat tipul de pește, respectiv cod de Alaska și cod negru. Codul este recunoscut ca fiind un pește foarte bun datorită conținutului mic de mercur.

Sursă: internet

Dar codurile FAO specificate ne arată că el provine din zone marcate cu roșu pe harta de mai sus, fiind puternic afectate radioactiv în urma dezastrului din 2011 de la centrala nucleară de la Fukushima (Japonia). După acest incident, a avut loc cea mai mare deversare radioactivă din istorie. Considerând faptul că incidentul a avut loc în imediata apropriere a oceanului Pacific, studiile de specialitate estimează că cel puţin 80% din deşeurile rezultate în urma accidentului s-au deversat în apele Pacificului.

Reprezintă, însă, radiaţiile rezultate în urma dezastrului de la Fukushima o problemă? Conform apc-România – „Părerile sunt împărţite, însă este o certitudine faptul că, în fiecare zi, aproximativ 300 de tone de apă contaminată radioactiv ajunge în apele oceanului Pacific, în prezent neexistând vreo variantă pentru stoparea acestui flux. Având în vedere faptul că, cel puţin până în acest moment al istoriei, omenirea nu s-a mai întâlnit cu un dezastru asemănător din punct de vedere al proporţiei, precauţia este cea mai bună tactică.”

Așadar ce trebuie să știm de fapt este că peștii aflați în aceste ape sunt iradiați cu Cesiu 137. Ingerarea alimentelor radioactive reprezintă cea mai gravă formă de poluare.

Trebuie evitate produsele care au în compoziţie peşte capturat în Oceanul Pacific din următoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88. De asemenea, nu trebuie să achiziționăm conservele sau produsele care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătate.

Dar care sunt peștii oceanici consumați cel mai des?

– ton, cod, somon sălbatic, macrou, hering, merluciu.

Sunt acești pești oceanici recomandați copiilor?

În principiu da. Zic „în principiu” pentru că și acești pești sunt împărțiți în mai multe subspecii. Iar unele dintre ele au conținut mare de mercur și atunci ar trebui evitat (vezi lista care urmează).

Deși la noi în țară peștii oceanici îi găsim doar în stare congelată sau în conserve ei sunt pești de calitate cu foarte mulți nutrienți. Trebuie avut grijă însă la etichete să fie verificată proveniența lor dar și aspectul. Din cauza că unii comercianți nu depozitează marfa cum ar trebui, carnea ajunge să se decongeleze apoi ea este recongelată chiar și de mai multe ori. Proces care alterează proteina, unul dintre cele mai importante elemente nutritive pentru care consumăm peștele.  Îți poți da seama dacă s-a întâmplat asta urmărind aspectul cărnii care nu trebuie sa fie moale și nu trebuie să se dezintegreze.

Peștii din conserve nu își pierd proprietățile în urma procesării dar ar trebui consumați doar în suc propriu pentru a se evita adaosul de sare sau alți crocobauri. Mai ales la copii.

Copiii ar trebui să consume 1-2 porții de pește pe săptămână, iar adulții 2-3 porții/ săpt. Nu este recomandat să mâncăm mereu același pește, fiindcă normal înseamnă să mâncăm diversificat și noi dar mai ales cei mici.

De aceea las și o listă cu pești împărțiți în trei categorii: cei mai buni, buni și de evitat. Categorii stabilite în funcție de conținutul de mercur.

Categoria: cei mai buni pești:

  • Hamsii / anșoa (anchovy)
  • Scrumbie
  • Macrou
  • Lup de mare negru (Black sea bass)
  • Butterfish
  • Pisică de mare (Catfish)
  • Scoici (Clam)
  • Cod
  • Crab
  • Langustă (Crawfish)
  • Cambulă (Flounder, Plaice)
  • Eglefin (Haddock)
  • Merluciu (Hake)
  • Hering
  • Homar (Lobster American si Spiny)
  • Chefal (Mullet)
  • Stridii (Oyster)
  • Pacific chub mackerel
  • Biban (Perch)
  • Pickerel
  • Batog (Pollock)
  • Somon sălbatic de Pacific
  • Sardine
  • Scoici (Scallop)
  • Scrumbie (Shad)
  • Creveți (shrimp)
  • Calcan (Skate)
  • Smelt
  • Sole
  • Caracatiță (Squid)
  • Tilapia
  • Păstrăv (păstrăv curcubeu)
  • Ton (mărunțit, în conservă, tongol sau skipjack)
  • Whitefish
  • Merlan (Whiting)
  • Dorada
  • Șalău

Categoria: bună

  • Lacherdă (Bluefish)
  • Buffalofish
  • Crap (Carp)
  • Lup de mare patagonian (Chilean sea bass/Patagonian toothfish)
  • Biban (Grouper)
  • Halibut
  • Mahi mahi/dolphinfish
  • Pești-undițari (Monkfish)
  • Pești care trăiesc printre  roci (Rockfish)
  • Sablefish
  • Sheepshead
  • Snapper
  • Scrumbie spaniolă (Spanish Mackerel)
  • Striped bass (ocean)
  • Tilefish (Atlantic)
  • Ton (albacore/white tuna, proaspăt sau congelat)
  • Weakfish/seatrout
  • White croaker/ Pacific croaker

Categoria: de evitat (cel mai înalt nivel de mercur):

  • Macrou de mare regal (King mackerel)
  • Marlin
  • Pește pion portocaliu (Orange roughy)
  • Rechin (Shark), Pangasius
  • Pește spadă (Swordfish)
  • Tilefish (din Golful Mexicului)
  • Ton (bigeye, bluefin)

Sursa:

https://www.fda.gov/downloads/Food/ResourcesForYou/Consumers/UCM536321.pdf

Tu știi și ești atent/ă la ce mănânci?