M-am gândit să cuprind în acest articol tot procesul prin care am trecut noi pentru a renunța la pampers.

Teodor are 2 ani și 8 luni și în momentul în care am decis că e timpul să renunțe la pampers prezenta toate semnele cum că ar fi pregătit.

Majoritatea copiilor sunt pregătiți în jurul vârstei de 3 ani.

Cum știi că este pregătit să renunțe la pampers?

Semne fizice

– își coordonează mișcările astfel încât să meargă foarte bine, ba chiar să alerge fără să cadă
– urinează mai rar și în cantitate mai mare (nu mai face des și puțin)
– poate să urce și să coboarele scările fără ajutorul tău
– momentul în care trebuie să aibă scaun e destul de predictibil (în fiecare dimineață sau dimineața și seara de exemplu)
– nu face pipi în somn în timpul zilei, semn care indică faptul că mușchii vezicii urinare sunt suficient de maturi încât să rețină urina

Semne comportamentale

– poate să stea pe loc 2-5 min atunci când îi ceri (dacă vrea 😅)
– poate să îşi ridice sau să îşi dea jos pantalonii singurel
– simte disconfort atunci când pampersul e murdar
– arată interes pentruce se întâmplă în baie (cum te aşezi tu pe wc, cum se lasă capacul, trasul apei etc)
– te anunță atunci când trebuie să elimine scaunul(fie verbal, fie se screme, se opreşte din ce face etc). Teo de ex îmi spunea să nu îl deranjez  ca are treabă 😅
– îşi manifestă tot mai mult independența
– este într-o etapă de evoluție în care cooperează, nu una de negare sau de contestare (vezi articolul despre „Cum să prevenim, cum să gestionăm și cum să învățăm din comportamentul dificil al copiilor” și „Tranzițiile între activități pentru copii – 5 tehnici pentru a elimina protestul”)

Semne cognitive

– înțelege diferența dintre pipi şi caca (este bine să folosim cuvinte cunoscute, mai ales pentru perioada în care merge la grădi şi trb să comunice cu educatoarea). Anumite cuvinte precum „vrei să ieşi la baie” în loc de „vrei să faci caca”  nu sunt recomandate fiindcă pot fi derutante


Nu încercați să vreți să scăpați de pampers dacă nu prezintă toate semnele că este pregătit.

Pașii următori (pentru părinți)

1️⃣Ai grijă la emoțiile tale

Vorbiți despre a face la toaletă ca fiind un lucru pozitiv, fără a-l obliga. Eu i-am zis că trecerea de la pampers la toaletă demonstrează că este băiețel mare acum și l-am făcut să se simtă astfel mergând împreună să cumpărăm chiloței. Atunci când avea chiloței însemna că este „băiat mare” și trebuie să facă la toaletă.

S-au întâmplat bineînțeles accidente (și încă se mai întâmplă), dar emoțiile mele au fost întotdeauna neutre și niciodată nu l-am certat și nu l-am făcut să se simtă prost. Deși a fost greu să îmi gestionez emoțiile atunci când s-a ascuns și a făcut caca pe el neavând pampers 🙈

2️⃣Află dacă simte disconfort sau anxietăți

Refuzul de a face la toaletă poate veni din anumite anxietăți sau frici. Dacă aude “Iar ai făcut pe tine❓” îl poate face să simtă teamă sau ruşine. Sau poate nu reușește să se așeze comod sau pur și simplu i se pare ciudat să stea acolo pe wc-ul mare.

A fost nevoie să schimbăm două colace de toaletă până l-am găsit pe cel care să îi placă.

De aceea este bine să ne focusăm pe comportamentul lui nu pe cauză în sine.

3️⃣ Ajută-ți copilul să se relaxeze și să se simtă confortabil

La noi de fiecare dată când e pus să facă “numărul 2” , ne roagă să ieșim din baie și să-l lăsăm singur.

Dar până să ajungem aici ne-am confruntat cu situații în care spunea că vrea dar nu reușea și apoi făcea pe el.

Încetul cu încetul am tot testat:  ba îi citeam în timp ce stăteam în baie, ba povesteam în timp ce eu îmi căutam de lucru, să nu mă uit la el etc. În cele din urmă ce a funcționat la noi a fost să îi duc două, trei cărți apoi ieșeam din baie și închideam și ușa și mă întorceam abia când mă anunța el că a terminat.

Nu uita nici să îi pui trepte sau să îi asiguri un mediu în care nu depinde de tine să se așeze și să se ridice.

Pașii următori (pentru copil)

4️⃣Integrează pusul la toaletă în rutină

În perioada de tranziție copilul trebuie pus la toaletă foarte des. Repetiția este mama învățăturii, cum zice vorba românească. Astfel cu timpul va considera momentul foarte normal. Ideal este să se lege cu o rutină deja existentă. De exemplu, dimineața după ce se spală pe dinți sau după micul dejun, seara după ce citim etc.

5️⃣Mulți copii refuză să facă la toaletă din cauza constipației

Dacã se confruntă cu asta, poate fi dureros şi foarte inconfortabil pentru el. Asigură-te că mănãncă multe fibre (în special fructele cu P – pere, prune, piersici) şi că bea suficientă apă. Evită bananele, orezul sau alte alimente care constipă.

6️⃣Renunțați la pampers de-o dată şi de tot, chiar şi la somn

Noi am încercat şi treptat şi ne-am dat seama că aşa nu va funcționa. Teodor dacă avea pampers ştia că nu trebuie să spună şi chiar ii era confortabil şi ajunsese să negocieze când să îi punem pampers. Copiii pot fi foarte „manipulatori”. Prin urmare, când vă hotărâți, trebuie să ştie că nu mai există cale de întoarcere.

O altă problemă cu care ne-am confruntat  a fost că efectiv refuza să spună la pişu și mereu făcea pe el. Pentru a-l stimula am inventat un joc. Am desenat o balenă (ce alege copilul) şi am pus desenul pe o tablă de plută. Lângă desen aveam 10 pioneze colorate şi de fiecare dată când făcea pişu la wc balena mânca o „bulinã”. La 10 buline era sătulă şi am mers şi i-am cumpărat şi o mașinuță. Lui, nu balenei 😅 (deşi recompensele nu sunt recomandate). A funcționat și nici nu am mai repetat jocul, a fost nevoie să „pape” balena bulinele doar o dată.

Spune-mi te rog dacă ți s-a părut util acest articol. Dacă vei aplica paşii menționați de mine, zi-mi dacă au funcționat şi la tine.