Sursa: viewSplash

Cam o dată pe lună îmi fac aprovizionarea cu ingredientele pe care le folosesc cel mai des la micul dejun sau ca și gustări pentru Teodor: cereale, ulei de cocos, biscuiți fără zahăr, praf de copt bio, scorțișoară etc.

Pregătind comanda mi-am dat seama că nu multă lume știe că scorțișoara de pe rafturile magazinelor este toxică și m-am gândit că e timpul să adaug această informație în seria de articole Tu știi ce mănânci?

Te rog alocă-ți 10-15 minute să citești articolele din această serie pentru că ele conțin informații valoroase pe care ar trebui să le cunoască toată lumea. Am scris despre cum ar trebui să citim etichetele alimentelor, cum să alegem peștele netoxic și fructele și legumele nemodificate genetic sau stropite.

👇👇👇

TU ȘTII CE MĂNÂNCI?

Cum adică scorțișoara din magazine este toxică?

Nu știu dacă ai avut curiozitatea să verifici de unde provine scorțișoara pe care o cumperi, dar dacă vei face asta vei observa că există două tipuri cel mai des întâlnite: scorțișoară adusă din China – Cassia și cea din Sri Lanka – Ceylon.

Cele două se diferențiază prin culoare, aspect, miros, gust dar și prin ceea ce conțin în compoziție.

Sursa: Google
Sursa: Google

Ambele conțin cumarina, dar Ceylon o are în cantitate foarte mică. Cassia conține până la 63 de ori mai multă cumarină decât Ceylon. Această subtanță în cantitate mare poate fi toxică pentru ficat.

S-a demonstrat chiar că ea poate avea efect carcinogenic la adulți și la animalele de laborator. Cumarina ar trebui evitată de persoanele care au probleme de cuagulare.

Scorțișoara Cassia

În magazine găsim scorțișoara Cassia – care este și foarte ieftină și de aceea este și cel mai frecvent consumată.

Uniunea Europeană a reglementat folosirea scorțișoarei obișnuite la 50 de miligrame per kilogram pentru că este foarte periculoasă (sursa: aici).

Se recomandă evitarea consumului de către copii și adulții să o consume în mod ocazional.

Dacă e atât de periculoasă de ce se folosește?

Știm că toții că lucrurile nesănătoase nu sunt mereu interzise, iar scorțișoara normală nu te omoară imediat ce ai consumat-o. În schimb dacă folosești un vârf de linguriță de scorțișoară în fiecare zi, ca și adult, problemele hepatice nu vor întârzia să apară.

Scorțișoara Ceylon

Este mai greu de găsit în supermarketuri, cel mai des fiind găsită în magazinele naturiste, iar prețul este mult mai scump comparativ cu scorțișoara Cassia.

Cantitatea de cumarină pe care o conține scorțișoara Ceylon este infimă. Aceasta poate fi introdusă în alimentația copiilor, după împlinirea vârstei de 6 luni. Trebuie totuși avut grijă fiindcă poate avea un ușor potențial alergic de aceea trebuie testată toleranța cu o cantitate foarte mică de produs la început.

Beneficiile scorțișorei reale – Ceylon
  1. Consumată în cafea sau ceai reglează nivelul glucozei din sânge
  2. Stopează dezvoltarea celulelor canceroase
  3. Întărește sistemul imunitar
  4. Scade nivelul colesterolului rău
  5. Are efect antibacterian, antifungic și efect antiviral
  6. Ajută în lupta cu kilogramele în plus
  7. Contine calciu, fier, magneziu și este o sursă excelentă de minerale necesare pentru buna funcționare a organismului
Concluzie

Încearcă să eviți să mai cumperi scorțișoara Cassia care este atât de răspândită în toate magazinele mari. Alege variantă reală și anume Ceylon, pe care o poți găsi în magazinele naturiste.

Nu oferi copiilor scorțișoara Cassia și evită și tu consumul frecvent.