Azi îmi doresc să vorbim despre ce înseamnă o femeie modernă dar și cu ce se confruntă ea.

Ne-am luptat pentru egalitatea drepturilor dintre femei și bărbați și din fericire am și obținut-o. Am avut totuși surpriza să citesc la alte persoane pe care le urmăresc și care trăiesc în afara țării sau chiar și în studiile de piață actuale, că în unele țări occidentale încă există diferențe salariale dintre o femeie și un bărbat aflați amândoi pe aceeași funcție indiferent de domeniu. Partea bună este că în România această diferență este mai mică comparând chiar și cu țări considerate mai „evoluate”. Nu îmi doresc totuși să vorbesc despre discriminarea de sex. Am vrut să subliniez doar că sunt situații chiar și in secolul nostru în care femeia încă este considerată inferioară bărbatului chiar și neintenționat de cele mai multe ori, doar din cauza educației și a mediului în care am crescut.

Vreau să îți expun ce presupune să fii o femeie modernă, să te indentifici și apoi să îi arăți poate și partenerului acest articol. Vei vedea în continuare de ce zic asta. Nu sunt o feministă convinsă. Vreau doar ca femeia modernă să fie apreciată de bărbații din viața lor. Fiecare rol pe care îl are de îndeplinit să le fie conștientizat, iar ei să o susțină și să o ajute. Da, femeia modernă are nevoie de ajutor deși de cele mai multe ori nu pare sau nu îl cere.

Femeia modernă este mai aranjată, mai ambițioasă, mai atentă cu oamenii din jurul ei nu doar cu familia, este mai independentă decât erau femeile acum câteva decenii, ca să nu vorbim de secole, dar sunt mult mai vulnerabile și mai ușor de rănit. Femeia modernă își pune multe întrebări, își setează multe obiective și provocări și este într-o continuă fugă după validări sociale.

Se pare că cele mai mari provocări cu care se confruntă femeia modernă – conform făcut de Daniela Irimia sunt:

  • Siguranță Financiară – 39,4%
  • Îmbunătățirea relației cu propria persoană – 35,1%
  • Avansarea în carieră – 21,3%
  • Schimbarea carierei – 18,4 %
  • Sănătate mai bună – 18,1%
  • Îmbunățirea relației de cuplu – 9,6%
  • Îmbunătățirea relației cu copiii – 6,4%

Este foarte interesant cum din acest studiu reiese că femeia modernă este mai preocupată de dezvoltarea propiei persoane, lăsând la o parte aspectul financiar. Faptul că mai mult de 35% din peste 280 de femei, au răspuns că își doresc să se iubească mai mult, să se aprecieze să își acorde timp pentru ele demonstrează că feminismul modern a început să fie înțeles la un nivel mult mai profund.

În momentul în care femeia modernă se căsătorește și devine mamă, atribuțiile ei nu vor scădea, ci din contră. Noile atribuții reprezintă plusuri care se adaugă la viața de zi cu zi. Ea o să fie și soție și mamă, dar va rămâne implicată atât la job cât și în viața socială. Da, poate părea că ea este un fel de super-erou cotidian. Te las pe tine să decizi dacă ne merităm această titulatură, iar dacă totuși ești prea modestă roagă-ți partenerul să citească și el apoi să îți acorde „coroana”. Da, pentru ca acesta este scopul acestui articol, acela de a-ți conștientiza valoarea.

Să îți zic ce roluri îndeplinesc eu în viața mea și cum mă simt legat de asta.

Rolul de mamă – cel mai important rol pe care mi l-am asumat și cel care m-a influențat și schimbat radical și în celelalte roluri. Înainte de a-l avea nu am știut că este și incredibil de greu câteodată dar este și cel care mă împlinește și mă face cea mai fericită. Acest rol nu se referă doar la raportul mamă-copil.  El reprezintă apogeul evoluţiei spirituale pentru orice femeie. Fiind mamă, am descoperit că sunt mai sentimentală și dornică să rezolv orice problemă care afectează echilibrul familiei dar am descoperit și frici și faptul că mereu sunt îngrijorată pentru copilul meu.

Marian mereu îmi spune și îmi amintește că el, în rolul de tată, nu ar reuși să îndeplinească și celelalte roluri la fel de bine pentru că, a fi părinte implicat și dedicat te solicită foarte mult.

Despre acest rol am vorbit destul de mult deja prin articolele din secțiunea părințeală.

Rolul de femeie cu carieră – ei bine, este adevărat că în primul an după ce am devenit mamă, acest rol a fost aproape inexistent. Și este și normal să se întâmple asta pentru că toată energia mi-era canalizată în noul rol de mamă. Dar, după ce mi-am asumat rolul de mamă foarte bine am început să realizez că este foarte important să redevin cine eram. Sau mai bine spus, să am din nou ambiții personale. Mereu am fost  responsabilă pentru mine şi pentru lume şi foarte mândră de independenţa mea. Acum am obiective bine definite, încerc să fiu cât mai eficientă pentru că timpul este un aspect foarte important acum când există un copil, nu îmi permit să îl mai pierd. Vreau să îl valorific la maxim.

Faptul că îmi este greu momentan cu re-adaptarea la muncă reprezintă totodată o provocare spre reușită. Mă simt cumva ca atunci când eram în sesiune la facultate și mă pregăteam pentru un examen important, iar în paralel pun și bazele unui business care să mă definească și să mă împlinească complet și în acest rol. Îmi cunosc potențialul dar în același timp îmi cunosc și limitele.

Rolul de soție – recunosc, soțul a trecut pe un plan secundar după ce Teodor a apărut în viața noastră și mă bucur că nu este deranjat de acest lucru totuși :). Între timp am învățat să comunicăm mai bine, să spun ce vreau și să renunț în a mai avea așteptări. O caracteristică specifică femeilor în general, din cauza căreia de cele mai multe ori ajungem să ne simțim dezamăgite. Încetați să mai aveți așteptări fetelor. Spuneți clar cu subiect și predicat ceea ce vă doriți de la bărbații voștri pentru că altfel ei nu prea știu să ne citească gândurile :). Și nici măcar nu o fac intenționat dragii de ei.

În acest rol aproape mereu încerc să mă simt frumoasă și îngrijită. Pentru că dacă eu am încredere în mine și mă ocup de imaginea mea, atracția și pasiunea din cuplu este întreținută.

Rolul de femeie împlinită – nu prea am știut cum să definesc acest rol mai bine. Aici sunt incluse toate acele aspecte care au legătură cu mine în raport cu persoana mea.

Exact cum a reieșit din studiul menționat la începutul articolului, femeile moderne sunt mai concentrate pe dezvoltarea propriei persoane. Confirm asta și mă încadrez perfect aici. Chiar dacă și ziua mea are doar 24h ca a orcărei alte persoane de altfel, mereu îmi aloc timp pentru mine și pentru ceea ce îmi place. S-a întâmplat să am perioade în care nu am făcut asta și astfel m-am simțit tristă, singură și nevaloroasă. Și cum ziceam într-un articol trecut, dacă mami e fericită, toata lumea este fericită, cele 30 de minute cel puțin, alocate zilnic pentru mine sunt sfinte. Psihologii spun că ar trebui să fie 2h, dar recunosc că atunci când ai de îndeplinit toate rolurile de mai sus este aproape imposibil să fii și în acest rol atât de mult timp cât ne-am fi dorit.

Când sunt în acest rol, încerc să mă dezvolt pentru a fi utilă și pentru comunitate. În acest timp citesc, meditez, scriu pe blog, mă conectez cu prietenele, fac sport sau pur și simplu mă odihnesc sau mă uit la un serial.

Când am menționat la începutul articolului că femeia modernă trebuie susținută și ajutată am vrut să scot la suprafață faptul că societatea a creat așteptări, iar femeia modernă trebuie să își îndeplinească fiecare rol cât mai bine cu putință, iar asta nu este posibil dacă ea nu este susținută de familie. Adică unele roluri trebuie împarțite. Este absurd să vrem să facem noi totul fără nici un ajutor pentru că ar fi peste puterile noastre. Admir considerabil mamele singure care reușesc să își îndeplinească cu succes fiecare rol, pentru că fără ajutor din partea soțului și dacă ești norocoasă să îi ai aproape, și din partea părinților, este foarte greu să fii și mamă și femeie de carieră, să te ocupi și de tine dar în același timp să ai și casa curată și un fel de mâncare sănătos gătit, nu comandat.

Acum ce zici? Ne merităm titulatura de super-erou cotidian? Ție cât de greu îți este să îndeplinești fiecare rol cât mai bine cu putință?

Poze: Larisa Stanca Photography. Follow her pe Instagram sau pe Facebook.

Bianca Stan – provocările femeii moderne