Încă de când ai dat vestea că aștepți un bebeluș, începi să fii asaltată cu sfaturi gratuite chiar și de la persoanele de la care nu îți dorești o părere. Este în regulă… se întâmplă și nu avem cum să oprim asta. Orice sfat primit înainte de a deveni mămică nu se compară cu experiența în sine. Știi deja că toată lumea ta se va schimba, că nimic nu va mai fi la fel.
Nu îți voi spune cum să îți crești copilul. Nu sunt în măsură și nici nu vreau asta. Îți voi împărtăși ce a funcționat la mine și ce mi-ar fi plăcut mie să știu atunci când m-am trezit în rolul de proaspătă mămică.
Acum, probabil te întrebi: Oare mă voi descurca? Ce fac când plânge? Cum să mă port cu el? Acum ce urmează? Și e doar începutul. Cu toate că ai acces la toate informațiile din lume, <<God be blessed for this!>> este greu să te orientezi când te afli singură doar tu cu bebelușul.
În primele zile când am fost acasă cu Teo, efectiv nu știam cum și ce să fac. Aveam impresia că trebuie să stau doar cu el în brațe și îmi doream să îl urmăresc non-stop. Oare respiră? Mai doarme? Nu ar trebui să mănânce? Toată atenția mea era asupra lui și am cam uitat de mine. Poate părea exagerat, dar în primele săptămâni, efectiv uitam să mă și spăl. Nu mai aveam noțiunea timpului și totul era pe repede-înainte. Acum uitându-mă înapoi aș fi vrut să-mi atragă cineva atenția și să-mi spună: Dacă mami e fericită, toată lumea este fericită! Dacă nu ai citit acest articol chiar te rog să o faci. Și știi de ce? Pentru că nu aș vrea să ajungi să treci prin ce am trecut eu. Dacă nu ai idee la ce mă refer, am descris aici toate sentimentele pe care le-am avut după ce am născut.
Ce îți recomand să faci încă din prima zi ajunsă acasă cu bebe
Puterea dușului! Tratează ziua ca și cum te-ai duce la muncă. Dimineața, înainte ca partenerul tău să plece, roagă-l să stea cu bebe cât timp tu te împrospătezi. Faci un duș, te aranjezi un pic și te schimbi de pijamale. Te asigur că ziua ta va arăta cu totul diferit decât dacă ai sta în pijamale și cu părul vâlvoi până la prânz.
La pachet cu puterea dușului vine și importanța celor trei mese pe zi. Cafeaua pentru mine a devenit acea licoare magică fără de care nu pot funcționa. Deși înainte de a avea copii, trăiam liniștită și fără să beau cafea. Prin urmare, nu bea cafea înainte să mănânci micul dejun. Este de la sine înțeles că pentru a avea energie este nevoie în primul rând să-i dai corpului toți nutrienții de care are nevoie. Mai ales dacă și alăptezi. Ajută și un pahar cu apă și suc de lămâie pe stomacul gol. Apoi trebuie să ai grijă să mănânci toate mesele din ziua repectivă: trei mese principale și două gustări. Poate te gândești că vrei să revii la formele dinainte de naștere, dar te asigur că nu înfometarea este soluția. Am scris aici și despre acest aspect.
Extra tip: Ține gustările aproape. Gustări sănătoase: fructe, alune, nuci, migdale, morcovi.. ah ador morcovii tăiați feliuțe și stropite cu zeamă de lămâie. Mai pot fi: iaurturi, brânzică, brioșe, biscuiți (cele din urmă de preferat să nu fie pline de E-uri și zahăr – află mai multe despre cum și de ce să citim etichetele produselor alimentare aici).
Ieși la aer cât mai mult, indiferent de anotimpul în care bebe s-a născut. Știu că poate ți-e greu să te mobilizezi să te pregătești și pe tine și pe bebe pentru o plimbare, dar statul în casă nu te ajută. Ia-ți atitudinea de divă cu spatele drept, pieptul înainte, pentru a permite oxigenarea din plin a diafragmei. Asta nu înseamnă numai că vei arăta mai bine, dar şi că te vei simţi mai bine!
Răsfaţă-te. Dacă mă întrebi pe mine, aș schimba preconcepția asta că la prima vizită la copil trebuie să primim doar hăinuțe și lucruri pentru el. Dar mama nu merită și ea ceva, după toate orele chinuitoare de travaliu? Pentru cele 9 luni de sarcină și pentru toate cele ce urmează după ce devine mămică? Ba da! Eu m-aș fi bucurat teribil dacă aș fi primit un voucher la masaj, spa sau poate chiar un abonament la sală. Da, te gândești că nu mai are timp pentru toate astea, dar este greșit. Astfel cu siguranță și-ar face timp și pentru asta! Implică tăticul, bunica, sora, vecina în viața copilului. Apelează la ei pentru o oră de răsfăț, o oră de pauză cât mai des posibil. Nu uita, Dacă mami e fericită, toată lumea este fericită!
Extra tip: Am o prietenă care îmi este și vecină, deci stă aproape. Băiețelul ei este foarte apropiat ca vârstă cu Teo și prin urmare au cam același program și meniu legat de mâncare. Ceea ce facem noi este să ne ajutăm cu gătitul. Dacă eu am gătit în seara aceasta supă cremă de dovleac, o fac pentru băieți. Ambii nu doar pentru al meu, astfel prietena mea în seara asta are mai mult timp pentru ce vrea ea. Apoi când ea face un fel de mâncare pentru al ei copil, de fapt o face pentru ambii și astfel și eu reușesc să am mai mult timp pentru ce vreau eu. Dacă ai o prietenă care este aproape de tine și puteți să vă ajutați în orice fel, de ce nu o faceți?
Evită să pierzi timpul citind fel și fel de chestii legate de copil pe internet. Nu zic că este rău, chiar e util câteodată, ca atunci când citești articolele mele de exemplu.. 🤭 .. Sau când cauți informații pe un grup de mămici. Pe „mafia mămicilor” cum zice Marian, soțul meu. Ceea ce vreau să spun este că puterea cărților în detrimentul internetului este nemăsurată. Când îl alăptezi (știu că în primele săptămâni asta îți va ocupa foarte mult timp – până când copilul învață să sugă, până când rănile de la sâni se vindecă) citește cărți, ascultă muzică, uită-te la un serial sau la un film. Bucură-te de fiecare moment și încarcă-te pozitiv cu tot ce îți face plăcere.
Îți recomand cărtile:
- Lacrimi și crize de furie – Aletha Solter
- 60 de activități Montessori pentru bebelușul meu – Marie-Helene Place
- Îngrijirea sugarului și a bebelușului – Dr. Spock
- Rețete de jocuri – de ce și cum să te joci cu copilul tău – Lawrence J. Cohen
- Opusul lui răsfățat – Ron Lieber
- Educația Montessori în primii ani de viață – Paula Polk Lilliard, Lynn Lilliard Jessen
- Arta simplității – Dominique Loreau
- Scrisorile pierdute ale călugărului care și-a vândut Ferrari-ul – Robin Sharma
- Acolo unde femeile sunt regi – Christie Watson
- Poartă-te ca o doamnă, gândește ca un bărbat – Steve Harvey
Filmele și serialele la care m-am uitat: (unele le scriu în română fiindcă așa sunt pe Netflix):
- How I met your mother
- Mami merge și la muncă
- Imblânzitorul de vânt
- Peaky blinders
- Jumanji
- Despre bărbați și nu numai
- Mowgli
- Selfless
- Alias
Cam astea îmi vin în minte acum.
Nu te stresa cu curățenia. Dacă ești ca mine vei avea impresia că nimeni nu face curat la fel de bine ca tine. Și dacă nu face, ce? Apreciază fiecare ajutor. Mulțumește-i soțului când se implică în loc să-i arunci cu reproșuri. Și obișnuiește-te că vei reuși să mai faci curățenie ca înainte abia când copiii vor fi mari ☺️.
După ce trec cele 6 săptămâni, iar medicul îți dă unda verde încearcă să faci sport. Un abonament la sală te scoate din casă și te ajută să socializezi. Poți merge și la cursuri care se fac împreună cu bebelușii, cum ar fi Kangatraining în Brașov sau Barre Fitness. Eu am preferat să merg la sala, sală fără copil.
Toate aceste sfaturi de mai sus au legătură cu bună-starea fizică și emoțională a mamei. În ceea privește copilul îți spun doar:
Ai încredere în instinctele tale de mamă. Copilul îți va arăta ce nevoi are, trebuie doar să îl „asculți”
Contactul piele pe piele e cel mai important. Ține-l cât mai aproape de pieptul tău chiar dacă nu alăptezi. Îți va auzi bătăile inimii iar căldura ta îl va învața cum să o autoregleze pe a lui. 9 luni corpul tău a fost totul pentru el.
Nu îl lăsa să plângă neconsolat. Răspunde-i prompt nevoilor lui. În primele luni acestea sunt foarte puține: dragoste, hrană, curățenie, interacțiune, dialog, atenție și stimulare. Nu există „că te manipulează” la vârsta aceasta. El nu are consțiința de sine formată (acest lucru se întamplă în al doilea an de viață). Prin urmare nu poate avea intenții. Un bebeluș nu poate fi niciodată răsfățat sau alintat.
Ține-l mereu aproape. Când faci treburi prin casă, când gătești, când faci… orice… lasă-l să vadă. Vorbește cu el. Povesteste-i vrute și nevrute chiar dacă nu te înțelege încă. Glasul tău reprezintă pentru el cea mai mare bucurie. Eu sunt adepta co-sleeping-ului, adică am dormit în aceeași cameră din prima zi și încă ador să dorm cu el în pat. Independența lui nu se construiește de când are câteva luni. Asta se întâmplă mult mai tarziu când își pierde statutul de bebeluș și devine copil mic. Care alte mamifere, în afară de om, își lasă puii să doarmă singuri?
Nu avem prea mult timp, iar anii trec prea repede. Avem o viată, dar o trăim prea puțin. Bucură-te de această perioadă, oferă-i copilului tău o mamă fericită, iar lui cât mai multa afecțiune și atenție. Nu are nevoie de prea multe, doar de iubirea ta.