Continuăm seria articolelor din „Săptămâna Iadului”, provocare preluată din cartea lui Erik Bertrand Larssen. Am început această serie povestind în ce constă și de ce ar trebui să o accepte cât mai multă lume. Apoi am spus că este necesară o pregătire înainte de a începe efectiv provocarea. Am considerat că este de ajutor dacă fac un articol cu idei rapide de mic dejun, pentru a ne face diminețile mult prea matinale mai ușoare.
Ziua 1 – a fost despre obiceiuri, apoi în cea de a doua zi, focusul a fost pe a intra în stare, de a evita multitaskingul și distragerile.
Azi, în a treia zi este vorba despre PLANIFICARE.
Viața modernă cumva ne obligă să facem totul pe repede înainte și dacă nu ne planificăm timpul, vom ajunge ca viața să ne trăiască pe noi în loc să fie invers. Este important să ne gândim și să aplicăm ceea ce ne dorim în anul acesta, luna, săptămâna dar și în fiecare zi. Să ne alocăm timp pentru a ne defini task-urile, obiectivele apoi să facem tot ce putem pentru a le îndeplini.
Planificarea nu are legătură doar cu munca. Ea ar trebui aplicată în toate aspectele vieții. Planificarea anuală și cea lunară ar trebui să rămână deschisă la modificări, flexibilitatea este importantă. Dar planificarea zilnică ar trebui să arate ca un to do list fără abatere de la ea.
Ziua începe întotdeauna cu task-urile cele mai grele. Dacă faci asta, încrederea în tine îți va creștere și te vei umple de satisfacții.
Nu am foarte multe de zis aici. Cum ziceam în articolul cu pregătirea că sunt regina obiectivelor, partea de planificare este interconectată. Nu a trebuit să stau să mă gândesc prea mult la planurile mele pentru că le aveam deja definite. Am revenit asupra lor și am mai modificat unde au aparut oportunități noi.
Unde mai am de lucrat este partea de organizare zilnică. Am planurile făcute pe tot anul, împărțite în obiective trimestriale și lunare, dar la partea de „listă de făcut” pe fiecare zi nu am nimic scris. Nu îmi aloc nici măcar un moment pentru a face asta. Am în minte unu, două obiective majore legate de muncă apoi focusul este pe casă și copil unde nu prea acum să respect un program fix. Dar, sunt sigură că asta se va rezolva cumva în momentul în care îmi voi reintra în ritmul normal de mers la birou.
În rest, în ceea ce privește regulile, recunosc că nu am reușit să mă trezesc la ora 05.00 pentru că Teodor mi-a oferit o semi noapte albă și am adormit abia în jur de ora 01.30 în loc de 22.00. Am stat și m-am gândit ce este mai important? Numărul de ore de somn sau să mă trezesc neapărat la ora 05.00 doar că îmi impune provocarea? Desigur, autorul a insitat că avem nevoie de 7 ore de somn și prin urmare mi-am oferit o oră și jumătate în plus trezindu-ma un pic peste ora 06.30. Am avut 4 ore și 37 de minute în care am dormit conform Fitbit, în loc de 7 ore, dar tot e bine :D. Corpul meu este deja obișnuit cu lipsa somnului de când a apărut Teodor în viața mea și nu este nimic rău în asta.
Pe parcursul zilei, am reușit să lucrez mai bine pentru că de azi una dintre bunici s-a mutat la noi pentru o săptămână și asta mă ajută foarte mult pe parte de organizare a timpului, exact ce aveam nevoie să fac azi.
Nu am sărit peste regula cu sportul și chiar am făcut un antrenament mai greuț față de ultimele două zile deși a fost mai static, fără prea multă „zbenguială” ca ieri. Cât despre restul regulilor consider că le-am aplicat cât de mult am putut, mai puțin cea cu arătatul impecabil :). Sorry.. staying home mom life în această zi! 😀
Maine va fi cea mai interesantă zi din această provocare pentru ca va trebui să ieșim din zona noastră de confort. Mâine va trebui să ne gândim la frici, să le scriem, să le spunem cu voce tare și să ne dăm seama dacă ele sunt întradevăr reale sau nu. Apoi, mâine noapte este excepția de la regula cu somnul de la ora 22.00 la 05.00 și trebuie să stăm treji toată noaptea. Desigur asta este posibil doar dacă lipsa somnului nu ne pune în pericol pe noi sau pe ceilalți. Mă refer că nu va trebui ca Vineri să conduci mașina, de exemplu, sau să faci ceva care să îți solicite atenția foarte mult, iar o noapte albă te poate afecta negativ. În cazul acesta, se sare peste partea asta și se urmează provocarea ca până acum. Scopul acestei nopți albe este acela de a fi super productiv și de a te ocupa de toate acele lucruri pe care le-ai tot amânat. Sau pentru a duce la îndeplinire niște planuri care implică mai mult timp de atenție maximă fără distrageri. Dacă totuși nu ai astfel de planuri atunci nu este cazul să ai o noapte albă chinuindu-te.
Având în vedere acest lucru, că tot este vorbe despre planuri azi, al meu pentru această seară este să dorm 😀 Sună a fi un plan bun nu? Sper doar că și Teo are același plan ca mine.
4 Comments