Photo: Larisa Stanca Photography

Nașterea unui copil vine cu foarte multe emoții și bucurii, dar care necesită multe pregătiri și decizii, atât la nivel phihic cât și material.

Trebuie să recunosc că acum la cel de al doilea bebe este mai ușor din acest punct de vedere. Mi-am dat seama ce achiziții inutile am făcut, dar și ce mi-a lipsit la primul copil. În același timp sunt conștientă că urmează schimbări majore în viața noastră și mai ales în viața frățiorului mai mare, care trebuie și el pregătit. AICI am povestit cum a decurs primul trimestru, ce a fost diferit la a doua sarcină, ce analize am făcut etc.

Teoretic, lunile din trimestrul doi de sarcină ar trebui să fie cele mai frumoase: grețurile dispar, stările de oboseală se ameliorează, bebe începe să își arate prezența etc.

Cum a fost cel de al doilea trimestru la mine?

Am început să fiu mai calmă. În primele săptămâni mă enervam foarte repede din orice, chiar dacă încercam să mă controlez, conștientă fiind că nu este nimeni vinovat că sunt eu însărcinată și plină de hormoni care câteodată mă fac să nu mă mai recunosc 🙈. Am început să îmi iubesc burtica și noile forme mai repede decât la prima sarcină. Cum ziceam și în primul articol din jurnal, burtica a început să fie vizibilă mai repede și parcă este și un pic mai mare. La prima sarcină am încercat cumva să o ascund, alegând bluze și rochii largi. Acum mă bucur mai mult de această perioadă și mi-am achiziționat multe rochițe strâmte și elastice care să îmi evidențieze burtica de graviduță.

Totodată nu mai pot fi atât de activă ca înainte. Obosesc mai repede și au început deja să apară și durerile de spate. Încerc pe cât posibil să fac un pic de mișcare zilnic, chiar și 10-15 minute pe zi fac minuni pentru starea mea de bine și acord prioritate somnului și alimentației.

Ce analize am făcut în al doilea trimestru, cât de des merg la control?

La control merg o dată la 4-5 săptămâni. Am avut morfologia de trimestru doi la 22 de săptămâni unde domnul doctor Martinescu Adrian a confirmat că totul este în regulă și că Irina se dezvoltă frumos și armonios. Am remarcat chiar că seamănă foarte mult cu Teodor la fizionomie și abia așteptăm să vină momentul în care să îi admirăm fiecare grimasă. Suntem tare curioși dacă va fi tot blondă cu ochii albaștri (Teodor parcă nu seamănă cu nici unul din noi 😶).

În afară de controalele de rutină și morfologia de trimestrul doi, domnul doctor mi-a recomandat să mai facem un set de analize de sânge.

Cum îl pregătesc pe Teodor pentru integrarea surioarei în familie?

  • am ales să îi spun de Irina care este în burtică la mami încă de la început deși știu că fiind atât de mic nu are noțiunea timpului și își poate pierde răbdarea foarte repede. Cu toate astea, spune des că Irina a crescut, dar trebuie să mai crească, să îi dăm să pape și să avem grijă de ea până când va fi suficient de mare și pregătită să iasă din burtică. O mângâie, o întreabă: „Inina, ce-aci? Essti bine?”, apoi o pupă și își vede de joacă. E tare simpatic și chiar dacă este mic, câteodată îmi dau seama că înțelege mai mult decât credem noi.
  • am renunțat la Țiți chiar când ne-am decis că e timpul pentru al doilea copil, Teodor avea un an și 10 luni. Totuși pregătirea a început cu multe luni înainte pentru că mi-am dorit să fie o înțărcare blândă. AICI am povestit cum a fost tot acest proces pentru noi. Acum știe și spune că Țiți nu are lăptic, dar va avea pentru „Inina” care e bebeluș și va avea nevoie să se facă mare, la fel cum a fost și la el.
  • îi povestesc cum va fi Irina la început, că nu va ști să meargă, să vorbească, să pape singură, că va plânge și îi arăt poze și filmulețe cu el de când era mic.
  • suntem în proces de amenajare a camerei lor. Vom face tranziția de la pătuț la patul lui de băieței mari și este foarte încântat de acest lucru. În plus, se vor muta și toate jucăriile în camera lor (acum are un spațiu de joacă separat, într-o altă cameră).

Acesta este primul aspect pe care l-am considerat esențial de schimbat înainte de naștere, să amenajăm camera copiilor. Momentan Teodor încă doarme cu noi, optând pentru varianta cu co-sleepingul încă de la început (aici nu doresc să intru în detalii pentru că fiecare familie decide cum e mai bine, dacă să doarmă cu copilul în aceeași cameră sau nu).

Eu am fost pro co-sleeping și încă sunt. Chiar dacă amenajăm camera să fie pentru amândoi, Irina va dormi cu noi în dormitor, cel puțin până când va avea același program de somn ca Teodor. Iar tranziția către patul și camera lui, în ceea cel privește pe Teo, știu că nu se va întâmpla peste noapte.

Îmi doresc totuși ca el să aibă locul și spațiul lui înainte de venirea Irinei pentru a evita situația în care s-ar putea simți dat la o parte. Am decis să le facem camera în dormitorul nostru actual tocmai pentru ca schimbarea pentru el să nu fie bruscă. Noi ne vom muta în alt dormitor, iar Teo este deja implicat și foarte încântat de alegerea patului, a tapetului etc.

  • am ales cărțile care să ne ajute să îl facem conștient că va avea o surioară și anume: „Conni și bebelușul” și „Am o surioară”. Le-am achiziționat, dar încă nu le folosim pentru că aștept să nu mai fie atât de mult timp până când va veni Irina. Acum din Noimebrie vom începe și acest pas. Mă aștept să fie încântat și bucuros că va avea și el o surioară la fel ca Martin și Conni.

Produse și servicii pe care le-am ales încă din perioada sarcinii pentru a fi pregătită de venirea Irinei în viața noastră

Amenajarea camerei și pregătirea spațiului atât pentru Irina cât și pentru Teodor necesită:

  • pătuț (în cazul nostru îl vom folosi pe cel pe care l-am folosit la Teo – cum ziceam, încerc să îi fac tranziția de la pătuț la pat înainte de venirea Irinei pentru a nu asocia schimbarea cu surioara lui)
  • lenjerii de pătuț + protecții laterale, lenjerii de pat pentru copii

Alte produse/ servicii necesare încă înainte de naștere:

  • baby nest pentru Irina – va fi extrem de util pe timpul zilei mai ales când nu va dormi în pătuț, ci în living de exemplu. În plus are avantajul că o va face să se simtă confortabil la fel ca în burtică, mai ales în primele luni de viață. Mă aștept să fie nevoie să luăm și un toddler nest pentru Teo pentru că cel mai probabil va vrea și el să doarmă la fel.
  • căruț 3 în 1 Baby Merc Q9. Același pe care l-am avut și la Teo. Este destul de voluminos și necesită un pic de spațiu pentru el atât în mașină cât și ca loc de depozitare, dar nu m-a deranjat. În rest, am fost foarte mulțumiți de acest model (în perioada în care a fost nevoie de scoică și de landou).
    • Dacă vrei totuși o variantă care să fie potrivită și pentru călătorii, un căruț ușor de transportat și care să nu ocupe spațiu, recomand căruțul Baby Jogger – City Mini – la care se poate atașa și o platforma pentru primul copil mai mare. Noi de la City Mini avem doar varianta sport pe care am folosit-o foarte mult în călătorii și în oraș. Există și varianta 3 în 1 la el.
  • perna de alăptat
  • 1-2 biberoane cu o tetină care imită mamelonul + un pachet de lapte praf (în primele zile până se reglează lactația – sunt necesare) – am ales laptele praf Topfer pre – care se folosește ca și completare în alăptare
  • câteva body-uri și hăinuțe – nu multe pentru că va crește fooarte repede. Zic din experiența de la primul copil și cel mai probabil vei primi multe și de la rude și prieteni
  • aparatul 5 în 1 de la Babymoov – nutribaby – Am ales varianta asta încă dinainte de a-l naște pe Teo pentru că nu am vrut să am câte un aparat pentru fiecare nevoie. Acesta are 5 funcții: sterilizator, blender, gătit la aburi, decongelat mâncare, încălzit mâncare/biberon de la frigider. Mi-a salvat foarte mult timp și spațiu în bucătărie și îl recomand orcărei mămici.
  • lucruri pentru igienă – gel de duș, creme, șampon, cădița de baie cu adaptor, trusa pentru tăiat unghii, termometru, prosoape etc.
    • Eu am ales gelul de duș și laptele de corp din gama Klorane + șamponul spumă pentru nou-născuți de la Mustela care ne-a ajutat să prevenim apariția scuamelor de lapte. Bepanthen unguent, pemperși de la Huggies etc.
  • masa de schimbat
  • cred că vom opta să recoltăm la naștere și celule din sângele ombilical. Din documentarea mea există posibilitatea recoltării de celule stem și din țesutul placentar, cei de la Cord Blood Center fiind singurii de la noi din țară care oferă și această opțiune. Dacă și tu alegi să recoltezi celule stem pentru copilul tău, trebuie să te documentezi bine și să semnezi un contract chiar înainte de naștere pentru că bagajul de maternitate va trebui să conțină și chitul necesar recoltării.

Sper ca acest articol să îți fie util dacă ești o viitoare mămică. Am încercat să includ acele produse/ servicii care ar trebui achiziționate înainte de naștere și pe care le-am considerat absolut necesare atunci când ajungi acasă din maternitate cu noul membru al familiei.

Articol scris pentru SuperBlog 2020.

Las și două poze din perioada în care eram însărcinată cu Teodor.