Sursă foto: ViewSplash
O să încep prin a spune că ador să îi citesc lui Teodor povești. O fac zilnic și cred că am progresat mult în ultimele luni de când a început să fie și el foarte interesat de citit. Abia după un an și jumătate am putut efectiv să ne bucurăm de povești pentru că înainte de această vârstă nu avea răbdare să asculte. Marian, soțul meu, râde mereu de mine că imit diverse voci cu o măiestrie ieșită din comun. Eu chiar cred că îmi iese! 🙂
În copilăria mea nu mi-a plăcut să citesc și uram că eram constrânsă la școală și făceam tot posibilul să scap cumva. Acum, la maturitate, ador să citesc și îmi doresc ca piticii din viața mea să descopere că lectura are foooaaaarrrte multe beneficii și să nu o facă din obligație.
Poveștile pot avea chiar și efect terapeutic, iar prietenia cu o carte consider că este cel mai de preț cadou pe care îl poți face copilului tău.
Cum am legat o relație de prietenie între Teodor și cărțile lui?
- Copiii fac ceea ce văd, nu ceea ce aud – de aceea este atât de important ca noi părinții să le fim exemple.
Știu că și tu poate, ca mamă, abia aștepți să adoarmă copilul pentru a reuși să termini acel capitol din noua carte. Dar pentru a-i trezi interesul pentru cărți trebuie în primul rând să te vadă pe tine că ești interesată de ele. Dacă vei schimba asta și vei începe să citești atunci când petreci timp cu copilul tău, vei rămâne surprinsă de cât de repede își va dori și el să facă la fel ca tine.
În copilăria mea nu am avut ocazia să o văd pe mama citind și nici nu pot spune că am primit în dar prea multe cărți, dar acum, 20 de ani mai târziu, împărtășim și ne recomandăm ce să mai citim. Ce vreau să spun prin asta? Ei bine… niciodată nu este prea târziu pentru a începe să citești în fața copilului tău.
2. Lasă cărțile să îi fie accesibile peste tot – pentru a asocia că ele sunt parte din viața voastră de familie
Noi avem cărți prin toată casa, la fel și jucării :). Îmi place ordinea și chiar daca îi pun intenționat cărți, ba în living, ba în camera de joacă, ba pe masă când mâncăm și da, chiar și la baie, ele nu par aruncate și uitate acolo. Sunt puse strategic pentru a se familiariza cu prezența lor. Nu e deloc surprinzător că sunt copii cărora nu le place deloc lectura, dacă mulți dintre ei nu văd cărțile în mod obișnuit în jurul lor.
3. Pune-te în pielea personajelor atunci când îi citești – poveștile nu sunt doar pentru a fi citite, ci pentru a fi trăite
Cum ziceam la începutul articolului, am progresat mult în arta teatrului :). Consider că imit cu succes orice personaj și mă distrez copios și eu și copilul atunci când o fac. Copiii sunt foarte empatici și imediat se transpun în poveste și chiar simt și ei ceea ce simt personajele. M-am convins de acest lucru atunci când am citit „Cei 3 purceluși” și Teo efectiv a început să plângă și voia să mă opresc din citit atunci când am ajuns la partea în care lupul sufla cu putere în casuțele purcelușilor. În acel moment am realizat că unele povești clasice pot fi prea brutale pentru cei mititei și am decis să caut cărți care să fie mai potrivite pentru copilașii de 2 ani.
Astfel i-am descoperit pe cei de la editura Elefantul Meu. Ei transformă copiii în eroi și îi ajută să călătorească în jurul lumii, să elibereze prințese sau să se împrietenească cu animalele. La ei pe site se găsesc disponibile 23 de cărți personalizate cu povești ilustrate pentru copii, categorisite în funcție de vârstă. Sunt absolut minunate! Noi avem în colecție următoarele:
S-a născut Teodor – Cum ar fi dacă ar putea răsfoi o carte care surprinde cu gingășie momentele în care mama și tata se gândesc la un bebeluș, se pregătesc pentru el și se bucură nespus când îl țin în sfârșit în brațe? Cartea este despre Teodor. El a văzut astfel ce am făcut noi cât a fost el în burtică, cum ne-am pregătit pentru venirea lui pe lume și cât de fericiți am fost când s-a născut. Este extrem de utilă și acum când Irina, surioara lui, urmează să se nască și astfel înțelege că și el a fost la fel.
Teodor în călătorie – Teo se aventurează într-o călătorie în care merge cu mașina, tramvaiul, autobuzul sau trenul și la final ia taxiul până la aeroport. Ne amintim de călătoriile în care am fost împreună și e tare încântat.
Povești de noapte bună – această carte este delicioasăăă și dezvoltă imaginația copiilor și consolidează încrederea în lumea înconjurătoare. Teo prin poveștile jucăușe, cu ilustrațiile unice ale lui Lucie Dvořáková, întâlnește pitici care se hrănesc cu mirosul de chifle proaspete sau un monstru de bulbuci din scurgerea căzii și nu numai. Într-o zi în care un adult n-ar putea observa nimic deosebit, copilul va experimenta atât de multe datorită poveștilor.
Africa – Teo a întâlnit elefanți, girafe, hipopotami, antilope și multe alte animale africane în această carte. Ea conține elemente dintr-o enciclopedie, care sunt amestecate într-o poveste drăguță și plină de fantezie, creată special pentru copii.
Când voi crește mare – prezintă peste 15 meserii. Teodor e indecis momentan și nu știe ce meserie vrea să aibă. Cert este că în fiecare zi alege să fie altcineva: ba e polițist, ba magician, ba pompier, sunt curioasă ce va alege mâine.
Teodor și pisicile – datorită acestei cărți Teodor a învățat formele. Conține ilustrații drăguțe și rime jucăușe cu numele lui, iar totul se petrece într-o lume a pisicuțelor unde a învățat să recunoască formele de bază.
Pe final de articol, dacă și tu îți dorești ca al tău copil să iubească poveștile și să ajungă să citească din plăcere te încurajez să fii un exemplu de urmat, citind alături de el, să încerci să îl familiarizezi cu prezența cărților, „presărându-le” prin toată casa și nu în ultimul rând transpune-te în povești alături de el. Găsește ce îi place și hrănește-i curiozitatea dându-i chiar ocazia de a fi eroul principal în timp ce descoperă lumea.
Cărțile cu povești personalizate sunt absoluutt minunate. Las mai jos un filmuleț în care vei afla și de ce zic asta.
Tu cum ai reușit să împrietenești copilul cu cărțile sau cum crezi că ar trebui să procedezi pentru a-l face să iubească lectura?
Articol scris pentru SuperBlog 2020.
1 Comment