Azi doresc să vorbesc despre un proiect de educație, în care sunt și eu implicată, care are la bază ca metodă de învățare experiența directă a copiilor cu natura. Scopul nostru este creşterea şi educarea copiilor într-un mediu sănătos, natural, astfel încât cei mici să poată învăţa direct de la sursă ce înseamnă natura, petrecând fie toată ziua, fie o mare parte a zilei în aer liber, accentul fiind pus pe înțelegerea și importanța fiecărei materii în viața reală. În felul acesta copiii pleacă de la practic spre teoretic descoperind singuri și astfel învățarea devine mult mai prietenoasă.

Acest program se numește Școala Pământului, iar pe toata perioada verii am desfășurat activități în aer liber împreună cu cei mici, supravegheați desigur de profesori. Ne adresăm cadrelor didactice și părinților care își doresc pentru copiii lor (peste 6 ani) o educație complementară și care să fie făcută într-un mod plăcut și aplicat în viața reală din punct de vedere: social, tehnologic, ecologic, cultural, politic, economic, științific etc. Educația nu este doar despre a învăța o limbă străină, robotică sau informatică ci și despre a pune în centrul atenției natura, cu tot ce are ea mai bun.

Acest concept, cunoscut și ca “forest schools” sau “nature schools”, este un fenomen în creștere în țările vestice și care a luat amploare foarte mult în ultimii ani. Prin intermediul lui s-au dezvoltat programe care se adresează în principal copiilor din mediul urban, care din păcate intră prea puțin în contact cu natura.

Și în România, acest fenomen este în dezvoltare, momentan fiind introdus în grădinițele private sau prin ascociațiile de profesori ca metodă complementară de educație pentru copii. Dar deși se promovează educația în natură de cele mai multe ori aceasta se rezumă doar la activități cu copiii între ziduri și poate la o vizită la grădina botanică sau într-un parc.

Beneficiile educației în natură sunt multiple, acestea fiind doar câteva:

🌍

🌎

🌏 Reducerea energiei anxioase și stresul

🌍

🌎

🌎

🌎

🌎

🌎

Ce este Școala Pământului?

Am reușit să începem activitatea datorită inițiativei lansate de Federația Fundațiilor Comunitare din România, finanțat de Lidl și implementat local prin cinci fundații comunitare: Fundația Comunitară București, Fundația Comunitară Brașov, Fundația Comunitară Cluj,
Fundația Comunitară Iași și Fundația Comunitară Oradea.

Datorită acestei inițiative am obținut finanțarea necesară pentru a derula acest proiect. Am aplicat și am reușit să fim unul din cei 14 câștigători înscriși în cadrul programului “Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” unde au fost jurizate foarte multe idei care au reprezentat soluții la provocări locale din educație și mediu.

Astfel, în prezent, peste 200 de copii de la Școala Gimnazială nr. 31 din Brașov se bucură de experiențe de învățare în aer liber. Echipa noastră de creatori de amintiri frumoase a pregătit 60 de ore prin care copiii de la clasele pregătitoare, până la cei din clasa a 4a, să reușească să învețe diferite materii printr-o altă abordare care să îi aducă mai aproape de natură.

Din păcate din cauza situației actuale cu pandemia suntem constrânși să limităm aceste activități, dar acest lucru nu ne-a împiedicat să găsim alternative.

De când am început acest program, Școala Pământului, am reușit să ținem câteva clase în aer liber precum: Astronomie, Fizică, Silvoterapie, Biologie și microbiologie, Limba engleză, Chimie, Muzică, Bandă desenată. Pe pagina noastră de Facebook ne poți urmări și zilnic vei afla informații noi despre ce programe am derulat, despre educația în natură și nu numai.

Pentru a-ți face o idee mai clară te rog să vizionezi clipurile și pozele de mai jos.

Biologie și microbiologie – Școala Pământului
Muzică – Școala Pământului

În spatele acestui proiect, suntem o echipă formată din oameni pasionați și dedicați pentru care bucuria copiilor reprezintă și bucuria noastră. Te rog vizitează scoalapamantului.ro, iar în secțiunea Echipa ai ocazia să ne cunoști. De asemenea urmăreste-ne pe Facebook pentru a afla noutăți legate tot ce înseamnă acest concept și cum vor putea beneficia și copiii tăi de el, dacă vei dori.

Cum spuneam beneficiile educației în natură sunt multiple. Pe lângă cele menționate mai sus mai pot adăuga că joaca liberă și explorarea naturii în copilărie au efecte durabile pe tot parcursul vieții, iar timpul petrecut în aer liber favorizează crearea unor relații de calitate în familie.

Consider că este important ca generațiile tinere să înțeleagă cum se interconectează sistemele create de om, fie ele sociale, culturale, tehnologice, politice sau economice cu sistemele ecologice, mai ales acum în contextul societății post-COVID, în care această înțelegere nu doar că va rămâne importantă ci va deveni esențială.

Tu ce părere ai?