Pentru început trebuie să înțelegem de ce conceptul banilor este atât de bine ancorat în viața noastră. De ce ființa umană vrea mereu mai mulți bani? Suntem peste 7.7 miliarde de oameni, iar până în 2040 vom ajunge la 9 miliarde. Indiferent de zona geografică, de sex de cultură sau tradiții toți ne confruntăm cu aceleași tipuri de provocări legate de bani. De ce se întâmplă asta? Fiindcă toți funcționăm după aceleași mecanisme umane. Toți avem în comun cele 6 nevoi. Anthony Robbins a demonstrat că atunci când ne înțelegem nevoile și modul în care ne influențează comportamentul vom ajunge la rezultate mult mai ușor.

Iată care sunt cele 6 nevoi care ne definesc ca oameni și ce legătură au ele cu banii.

  • Nevoia de certitudine, de siguranță
  • Nevoia de surpriză, de varietate
  • Nevoia de unicitate. Vrem să ne simțim unici, importanți
  • Nevoia de conectare, de iubire
  • Nevoia de a evolua, de a ne dezvolta
  • Nevoia de a face bine, de a dărui

Acum că ne știm nevoile hai să le transpunem în strategia de care îți spuneam. Deși trebuie să fii conștient că o singură strategie nu poate să împlinească toate nevoile deoarece sunt 6 și toate se manifestă diferit. Ne trebuie un plan și mai ales ne trebuie disciplină. Tot ceea ce câștigi trebuie gestionat cu înțelepciune. Deținerea controlului în viața ta înseamnă libertate. Este important să ne cunoaștem scopul. Scopul este acela de a avea libertatea să faci ceea ce dorești, când vrei fără a fi blocat de lipsa banilor.

Unul dintre cele mai bune sisteme de management personal al banilor este predat de T. Harv Eker. Recomand să citești cartea lui: „Secretele minții de milionar”. Acesta susține că nu numărul banilor contează ci trebuie să știm cum să ne administrăm „puținul”.

El abordează ca și modalitate cele 6 pușculițe. Sau borcane sau conturi, cum vrei tu să le denumești :). Mie îmi place ideea de pușculițe și voi continua să le numesc așa. Ele reprezintă fiecare nevoie pe care am menționat-o mai sus.

Pușculița pentru libertate financiară reprezintă 10% din câștiguri.
  • satisface nevoia de certitudine, importanță și dezvoltare

Este cea mai importantă pușculiță. Pușculița care spune să te plătești mai întâi pe tine însuți. Cu cât aduni mai mult în această pușculiță, liniștea dobândită ne permite să lasăm creativitatea să se manifeste.

Banii din această pușculiță nu trebuie atinși! Rolul lor este acela de a fi investiți și de a aduce o dobândă cât mai mare. Ceea ce ai voie să achiziţionezi de aici este de exemplu un apartament. Pe acesta îl vei închiria, iar banii din chirie se întorc tot aici.

Știi vorba „ban la ban trage”? Ei bine aceşti bani vor atrage mai mulţi bani, exact ca un magnet.

Indiferent cât de mic este venitul tău, mai întâi te plăteşti pe tine însuţi.

Pușculița pentru bucurii reprezintă tot 10% din câștiguri
  • satisface nevoia de varietate și importanță

Rolul acestei pușculițe este de a te bucura de viață, de banii tăi. Dacă doar am economisi viața ar fi anostă și noi triști. Din banii aceștia mergi la saună, la masaj, să îți oferi lucuri care să te încânte. Singura regulă aici este că banii aceștia trebuie cheltuiți în fiecare lună (exceptând atunci când vrei ceva mai scump, cum ar fi un telefon sau alt gadget – atunci se adună această sumă până reușești să achiziționezi ceea ce dorești).

Pușculița pentru dezvoltare, educație10% din câștiguri
  • satisface nevoia de importanță, dezvoltare

Banii din această pușculiță trebuie folosiți pentru a cumpăra cărți, cursuri sau să participi la diferite seminarii pentru a te ajuta să te dezvolți. Cu acești bani vei progresa. Nu mulți oameni se instruiesc sistematic. Tu însă vei fi unul dintre cei care se îngrijesc să își hrănească și mintea.

Pușculița pentru cheltuieli seminificative10% din câștiguri
  • satisface nevoia de certitudine, importanță, conectare, dezvoltare

Aici este vorba despre o mașină, casă, vacanță, electrocasnice, obiecte cu valoare mare pentru care trebuie să economisești mai mult timp. Precum şi cheltuieli care apar fără să le ai pe listă. Da, aici intră şi cheltuielile neprevăzute. Tot aici intră și dacă vrei să scapi de datorii (dorești să scapi de o rată la bancă).

Pușculița pentru necesități – reprezinta 55% din venituri
  • satisface nevoia de certitudine

Aici sunt banii pentru cheltuieli curente: hrană, facturi, transport, taxe, haine de bază, banii fără de care nu te-ai descurca lună de lună. Banii obligatorii pentru a-ți asigura traiul de zi cu zi. Dacă ai un stil de viață mai simplu și acest procent este prea mare, diferența până la 55% merge în prima pușculiță, cea pentru libertate financiară.

Pușculița dăruirii – 5%
  • satisface nevoia de importanță, conectare, dăruire

Teoretic în această pușculiță ar trebui să pui 10% pentru dăruire, nu doar 5%. Este vorba despre acea zeciuială despre care scrie in Biblie. Rămâne la latitudinea ta dacă pui 5% sau 10%. Dacă alegi să pui 10%, se va scădea din pușculița pentru necesități. Donează banii de aici în scopuri caritabile cu care rezonezi şi din puţinul tău poţi ajuta o altă persoană sau mai multe. Fără ca noi să ne dăm seama, în viaţă primeşti ceea ce oferi, aşa că nu mai sta pe gânduri şi fă un bine cuiva care are nevoie.

Am creat un document Excel care conține formule și tot ce trebuie pentru a te ajuta să urmezi această strategie. Dacă dorești documentul te rog să introduci email-ul mai jos.

Processing…
Success! You're on the list.

Ca și concluzie, dacă noi nu reușim să ne trăim viața, ea va trece pe lângă noi. Și când zic să ne trăim viața mă refer la disciplina pe care ne-o creăm.

Nu uita să fii recunoscător/oare pentru tot ce ai acum, păstrează armonia între viața personală și cea profesională și dedică-ți timp să înveți lucruri noi. Și cel mai important, concentrează-te pe soluții în locul problemelor.