Perioada colicilor apare exact atunci când crezi că te-ai acomodat cu noua postură de mămică. Abia a trecut perioada grea în care bebe a învățat să mănânce, rănile de la sâni abia s-au vindecat iar rutina din timpul nopții în ceea ce privește trezirile a fost acceptată.

Știi despre colici… că doar ești o mămică informată. Dar parcă teoria nu se potrivește cu practica, nu e așa? Și nu ești tu de vină dragă mămică! E de vină oboseala, avalanșa de hormoni care parcă amplifică toate sentimentele, schimbările survenite, lipsa timpului pentru tine chiar și pentru a face un simplu și un bine-meritat duș. Îți sună cunoscut nu?

Ei bine… Prin ceea ce voi scrie mai jos o să încerc să adun toate informațiile CORECTE pe care le cunosc legate de colici. Internetul e plin de informații.. Dar trebuie să știm să selectăm ceea ce citim.

Ce sunt colicile? Cum identifici că bebelușul are colici?

Colicile sunt dureri abdominale. Sunt reprezentate de plâns intens timp de câteva zeci de minute până la 3-4 ore timp de cel puțin 3 ori pe săptămână pe o durată de minim 3 săptămâni. Regula celor 3 :). De obicei plânsul apare cam în același interval orar, preponderent după amiaza sau seara.

Înainte de a trage concluzia că bebelușul are colici, trebuie consultat pediatrul pentru a vă asigura că nu există alte afecțiuni. Abia apoi dacă observi că bebelușul se înroșește, strânge pumnii, elimină gaze în timp ce plânge, sau efectiv pare că plânge isteric fără nici un motiv atunci cel mai probabil suferă de colici.

De ce apar și când?

Colicii apar de obicei după 6 săptămâni de viață. De ce apar? Nici un studiu științific nu a reușit să afle.

Cauzele colicilor nu sunt pe deplin cunoscute, însă există indicii că anumiţi factori ar putea favoriza apariţia acestora: indigestia sau sistemul digestiv imatur sensibil la anumite substanțe din laptele matern sau formulă, precum lactoza. Dar, cu toate acestea, nu s-a demonstrat o asociere clară între aceste afecţiuni şi apariţia colicilor.

Aproape cert este, conform studiului publicat în British Medical Journal (https://adc.bmj.com/content/archdischild/83/4/302.full.pdf) – link preluat de pe CSID, că fumatul în timpul sarcinii sau al alăptării dublează riscul de colici.

Potrivit specialiştilor, colicile afectează în egală măsură bebeluşii hrăniţi cu lapte matern şi pe cei care consumă formulă de lapte.

Cum se pot ameliora? Ce a funcționat și ce nu a funcționat la noi?

In primul rând dacă alăptezi nu trebuie sa elimini din alimentație tot ce este crud (fructe consumate doar sub formă de compot, legume doar gătite). Așa cum mi s-a zis mie. Trebuie să mănânci normal dar să iei în calcul că alimentele care nu îți fac ție bine sau care balonează e posibil să îl afecteze și pe bebe.

Îmi aduc aminte că în maternitate am fost certată că am mâncat cireșe. Era sezonul cireșelor. Eu ador cireșele.. Am mâncat numai fructe toată sarcina… Și acum prima zi când nu mai sunt gravidă, sunt certată că al meu copil plânge fiindcă eu am mâncat niște amărâte de cireșe în condițiile în care încă nici nu îmi venise laptele. Pe moment am fost foarte afectată. M-am simțit vinovată.. Ce mamă rea sunt! Dar nu era așa. Dacă as fi știut tot ce știu acum…

Luați în calcul că și medicii sunt pregătiți sau mai puțin pregătiți. Îmi cer scuze, toți sunt pregătiți de fapt că medicina nu e ușoară doar că unii țin pasul și învață în continuare iar alții doar rămân cu ceea ce au învățat.

Ce a funcționat la noi?

  • Picăturile Protectis. De ce?

Conform CSID – Potrivit oamenilor de ştiinţă italieni de la Universitatea Aldo Moro, colicile pot fi prevenite iar simptomele acestora (reflux acid şi constipaţie) pot fi ameliorate dacă  îi dăm bebeluşului probiotice. Probioticele, aşa-numitele bacterii prietenoase cum ne place să le spunem, ajută la echilibrarea florei intestinale a sugarilor, fapt dovedit ştiinţific printr-un experiment care a durat timp de 3 luni.

Experţii sunt de părere că mai sunt necesare şi alte teste care să demonstreze că probioticele sunt într-adevăr eficiente contra colicilor de aceea nu administrați aceste picături fără să întrebați pediatrul.

  • Protectis împreună cu picături care conțin enzimă lactată (Colief). Lactaza este o enzimă care reduce considerabil nivelul lactozei din lapte şi o transformă în glucoză şi galactoză. Studiile au demonstrat că astfel de soluţii pot ameliora semnificativ crizele de plâns cauzate de colici.
  • sau împreună cu picături care conțin simeticonă (Espumisan) – această substanţă reduce cantitatea de gaze intestinale şi previne astfel durerile abdominale.

Am început cu Colief apoi plânsetele au reînceput și am schimbat cu Espumisan. Aceste picături nu știu dacă le-aș mai administra acum deoarece conțin zaharuri și alți crocobauri. Cred că aș rămâne doar la protectis și cu ceea ce urmează mai jos.

  • terapia Bowen – Procedura pentru calmarea colicilor constă într-o serie de 5 mișcări, executate pe spatele si pe burtica bebelușului. Durează 2 minute iar rezultatele se văd încă de la prima ședință. Citește mai mult aici: http://m.terapie-relaxare.webnode.ro/baby-bowen/
  • contact piele pe piele cât mai mult
  • pernuță anticolici umplută cu sâmburi de cireșe care se încălzește la microunde (se găsește de cumpărat)
  • masaj pe burtică în sensul acelor de ceas
  • adus cu genunchii la piept apoi întins și iar poziție ghemuit, repetă dacă observi că se liniștește sau elimină gaze
  • după fiecare masă copilul trebuie ținut astfel încât sa elimine aerul, să facă „bâc”

La bebe alăptat, verificăm următoarele:

  • să nu fie fluxul prea mare la sân
  • atașarea corectă la sân astfel ca bebe să nu înghită prea mult aer
  • bebe să se sature
  • prezența unor proteine străine în laptele mamei (conform unui studiu, gliadina trece în lapte, e o proteină vegetală prezentă în grâu care poate provoca balonare dacă bebelușul are intoleranță la ea)
  • uneori lactatele consumate de mamă deranjează bebelușul care are intoleranță la lactoză, trebuie făcută dieta prin eliminare pentru a identifica dacă asta este cauza (se elimină lactatele 2 săptămîni și se urmăresc efectele)

Alte intoleranțe posibile: gluten, ouă, alune, fructe de mare, fructele și legumele cu semințe mici (căpșuni, kiwi, dovlecel, chiar și banane)

Nu le elimina pe toate odată, ci pe rând, un aliment timp de 2 săptămâni.

Exclude motivele medicale iar apoi ia în calcul că bebelușul plânge din varii motive. Este singura modalitate prin care poate comunica. Nașterea, acomodarea cu noua lume reprezintă pentru el factori majori de stres. E normal să aibă nevoie să se descarce, să se elibereze de tensiune. E normal să plângă iar noi ca și părinți nu putem decât să le acceptăm plânsul. Este crunt, obositor și foarte greu să îți vezi copilul că plânge. El nu are nevoie de nimic altceva în afară de îmbrățișări, sărutări, mângâieri și cuvinte calde. Trebuie să se simtă iubit și în siguranță. Iar când va fi pregătit toate astea vor trece.

Tu cum ai reușit să treci de această perioadă?