De multe ori încerc să găsesc noi idei de activități pentru prichindelul din dotare care se plictisește tare 🙂 … și repede. La vârsta aceasta, 18 luni, este destul de greu să îi ținem mult într-un loc. În același timp este important să îi ajutăm în dezvoltarea atenției, motricității fine și în îndeletnicirea activităților de zi cu zi. Mă ghidez destul de mult din metodele educației Montessori.

Nu cred că mai este nevoie să specific faptul că timpul petrecut cu copiii noștri este foarte important. Știu că este greu câteodată fiind prinși în rutina noastră zilnică încercând să facem cât mai multe dar vă asigur că pregătirea acestor activități nu necesită mult timp. Sunt foarte ușor de făcut și nici nu sunt costisitoare. O jucărie nouă cred că este mai scumpă decât toate produsele necesare însumate.

Toate aceste activități au fost testate și „aprobate” de noi. Teodor are acum puțin peste un an și jumătate și toate au fost un real succes (unele dintre ele au fost făcute înainte de 18 luni). Cred că ele prezintă interes și pentru copiii mai mari (până în 4 ani). 


Voi începe cu două activități făcute în preajma Crăciunului.

Ai nevoie de: coli mari, marker negru și roșu (sau forma printată), lipici, vată, ochi mișcători (opțional)

Cum se desfășoară activitatea 
Se desenează conturul de Moș Crăciun sau se poate folosi o formă printată. Se lipesc ochii iar pe zonele unde Moșu’ are barbă, mustață sau blănița de la căciulă se dă cu lipici. Copilul trebuie să lipească bucățele de vată in aceste zone. 

Con cu pompoane

con, pompoane, lipici

Ai nevoie de: – con, pompoane colorate, lipici cu sclipici (opțional)

Cum se desfășoară activitatea
Se aplică puțin lipici pe con și se lipește câte un pompon. Lipiciul nu e obligatoriu, pompoanele stau și dacă sunt puse bine. Se poate adăuga agățătoare și se poate pune în brad.  

Combinarea culorilor – bicarbonat de sodiu

pahare colorate, bicarbonat, otet ,pipeta

Ai nevoie de: 3 pahare, colorant alimentar, pipetă, oțet, un plic mare de bicarbonat de sodiu, caserolă de plastic

Cum se desfășoară activitatea
Se distribuie într-un strat uniform bicarbonatul de sodiu într-o caserolă de plastic. Se pregătesc cele 3 pahare. Se pune colorantul în pahare și se adaugă mult oțet. Cu pipeta se ia lichidul colorat și se pune peste bicarbonat. Trebuie să se formeaze bule de spumă iar culorile se vor combina rezultând alte nuanțe.

Tablou canvas colorat

tablou, pictat, culori

Această activitate am facut-o când Teo era micuț. Cred ca avea cam 9 luni. E distractivă, ușor de făcut și nici nu implică mizerie.

Ai nevoie de: tablou canvas, acuarele lichide, folie alimentară

Cum se desfășoară activitatea
Se fac puncte de diferite culori pe suprafața canvasului având grijă să rămână destulă culoare pe fiecare punct pentru a putea fi întinsă. După ce canvasul e pregătit se învelește tabloul în folie alimentară apoi copilul e stimulat să atingă punctele de culoare astfel încat în final toate culorile se îmbină.

Desenat în cutie

desenat in cutie cu markere

Ai nevoie de: cutie mare de jucării transparentă sau o cutie de carton (trebuie să încapă în ea, carioci pe bază de apă

Cum se desfășoară activitatea
Se pune copilul în cutie. I se dau cariocile și se lasă să fie creativ :). Luați în calcul faptul că se va lăsa cu murdărie. Folosind carioci pe bază de apă murdăria de pe haine nu va fi o problemă întrucât se va duce la spălat. Dacă folosiți o cutie transparentă, aceasta se va curăța cu o cârpă umedă.

Cutie senzorială cu cereale

cutie senzoriala cu cereale

Ai nevoie de: cutie de jucării transparentă sau un lighean, musli cu fructe – neapărat cu fructe uscate (<< glumesc 🙂 >> ) , mălai, griș, pesmet și ce mai aveți prin bucătărie, câteva jucării ( figurine animale, mașinuțe)

Cum se desfășoară activitatea
Se pun toate ingredientele în cutie. Eu i-am adăugat și castane, o piatră și frunze. Se lasă copilul să experimenteze diferitele texturi. Pentru el a reprezentat și un joc de rol dându-le să mănânce animalelor. În final s-a lăsat și cu un pic de mizerie dar a fost încântat să-l foloească pe Gigi aspiratorul pentru a strânge.

Cutie senzorială cu bile hidrofile + un bonus 🙂

cutie senzoriala cu bile hidrofile

Ai nevoie de: bile de hidrogel colorate, cutie de jucării transparentă sau un lighean, figurine de jucărie

Cum se desfășoară activitatea
Se pun biluțele de hidrogel la hidratat timp de 8-10 ore. Eu am pus destul de multe deoarece am folosit o cutie mai mare. Ele se vor mări în funcție de cantitatea de apă pusă. Dacă rămâne apă, se va scurge. Apoi se adaugă figurine și se lasă copilul să exploreze. E o senzație diferită și cu siguranță va fi captivat.

Activitate bonus cu biluțe hidrofile

Se iau câteva biluțe din cutia senzorială și se pun într-un recipient transparent. Se toarnă apă și se observă cum bilele rămân pe fundul vasului. Apoi se roagă copilul să pună o pastilă de aspirină efeverscentă în vas. Este interesant cum biluțele încep să plutească datorită bulelor cauzate de pastilă.

bilute hidrofile plutitoare

Biluțe hidrofile invizibile

Ai nevoie de: bile de hidrogel transparente, cutie/ borcan/ vază, figurină de jucărie

Cum se desfășoară activitățile
Se pun câteva bile de hidrogel transparent în recipient (hidratate în prealabil 8-10 ore) și se toarnă apă. Biluțele nu se mai pot vedea în vas, le va descoperi în momentul în care va baga mănuța.

bile hidrofile transparente

Se pun câteva bile de hidrogel în vas după care se pune figurina și se adaugă biluțele de hidrogel până când figurina e complet acoperită. Figurina nu se poate vedea clar. Se toarnă apă și … surprizăă… figurina devine vizibilă în totalitate.

bilute hidrofile invizibile

Cutie senzorială cu aluat

cutie senzoriala cu aluat

Ai nevoie de: cutie de jucării transparentă sau un lighean, faină, apă, forme

Cum se desfășoară activitatea
Am pus faină și apă în lighean. Am amestecat cu mâna până s-a format aluatul. Se poate implica și copilul chiar din această etapă.  Apoi după ce aluatul are consistența dorită se folosește pentru a face diferite forme împreună cu copilul.

Scos și pus alune/ nuci/ castane în sticlă

activitate montessori cu nuci si alune

Ai nevoie de: alune/ nuci/ castane, sticlă cu gura mare

Cum se desfășoară activitatea
Se pot pune și scoate alunele/ nucile/ castanele din sticlă; se poate mișca sticla pentru a face zgomot.

Poziționare alune/ nuci în cofrag

pune nuci in cofrag, penseta

Ai nevoie de: alune/ nuci/ castane, cofrag de oua, clește sau pensetă mare

Cum se desfășoară activitatea
Se pregătește cofragul și se pun alunele/ nucile și penseta lângă. Copilul e încurajat să pună alunele în spațiile destinate ouălelor cu ajutorul pensetei. Pentru copiii mai mici, se poate
face activitatea fără pensetă, să le pună direct cu mâna așa cum am procedat și noi.

Animale din plastelină  

plastelina, pasta modelatoare

Ai nevoie de: cutie cu plastelină, forme cu model de animal (capacul cutiei)

Cum se desfășoară activitatea
Se fac biluțe de plastelină iar copilul le presează în capac pană se imprimă modelul animalului. Se pot crea și alte forme din plastelină.

Baloane 1, 2, 3… + aruncare – prindere

baloane zgomotoase

Ai nevoie de: baloane

Cum se desfășoară activitățile
Se umflă balonul fară sa fie legat, se numară pana la 3 și se dă drumul. Balonul se va dezumfla și zbura, aceasta fiind partea super amuzantă pentru ei.

Se umfla mai multe baloane colorate și se aruncă spre copil de la distanță mică. Sau dacă sunt ambii părinți, de la unul la celălalt iar copilul trebuie să prindă balonul. Îi ajută la coordonare. De asemenea se poate lucra și pe
culori, sa aducă balonul de culoarea X sau să zică ce culoare să fie balonul pe care îl vrea aruncat. Noi ne-am jucat și fotbal cu ele apoi le-am desenat fețe baloanelor. A fost una din activitățile preferate.

Mutat boabe de fasole/ năut

activitate montessori motricitate

Ai nevoie de: 2 castroane, boabe de fasole sau năut, lingură

Cum se desfășoară activitatea
Se pun boabe de fasole într-un castron. Celălalt castron gol se pune langă cel cu boabe, apoi copilul este încurajat să mute din castronul plin în cel gol cu ajutorul unei linguri. Acest exercițiu este foarte bun pentru coordonare ochi-mână. La început activitatea s-a desfășurat foarte frumos conform „instrucțiunilor” 🙂 dar ulterior m-am ales cu fasole in tot livingul 🙂

Joaca cu spaghete și macaroane

motricitatea fina

Ai nevoie de: spaghete, macaroane cu gaură, pahar înalt

Cum se desfășoară activitatea
Într-un pahar sau vas mai înalt se pun spaghete. Macaroanele intr-un alt vas sau direct din pungă ca in cazul nostru (nu am mai apucat să le așez frumos într-un recipient 🙂 ) . La început Teo a fost curios legat de spaghete si a vrut să le rupă. Ulterior el a inițiat și a dorit să introducă macaroanele pe fiecare spaghetă. Se poate încuraja să le si numere sau să le sorteze în funcție de formă. Nu am reușit sa fac o poză mai aspectoasă cu aceasta activitate. 🙂

Pușculița

pus jetoane in pusculita

Ai nevoie de: cutie cu fantă pentru jetoane (confecționată de noi), jetoane colorate

Cum se desfășoară activitatea
Se introduc jetoanele în cutie prin fantă. Această activitate e foarte bună pentru motricitatea fină, coordonare și asocierea culorilor. Se poate încuraja copilul să sorteze jetoanele în funcție de culoare. Înainte de această cutiuță cu jetoane eu am folosit una asemănătoare dar cu fanta mai mare în care am introdus în ea cărți de joc. Cea din urmă cu cărțile de joc e un pic mai dificilă.

carti de joc in cutie

Potrivire biscuiți

potrivire forme si cifre

Ai nevoie de: biscuiți din hârtie, borcan desenat

Cum se desfășoară activitatea
Ideea e să potrivească copilul fiecare biscuite în conturul desenat din interiorul borcanului. Se poate observa în poză că fiecare biscuite are un număr de „fulgi de ciocolată” iar fiecare contur din borcan conține un număr corespunzător. Copilul ar trebui să potrivească biscuiții în funcție de numărul fulgilor de ciocolată desenați. Dacă încă nu cunoaște cifrele, poate să potrivească doar dupa contur ca în cazul nostru.

Potrivire forme în conul de înghețată

Ai nevoie de: forme decupate, șablon cu cupe de înghțată

Cum se desfășoară activitatea
Copilul trebuie să gasească locul potrivit pentru fiecare formă. Se pot exersa și culorile.

Animale în habitat

unde traiesc animalele

Ai nevoie de: cartonașe cu animale, cartonașe cu habitate

Cum se desfășoară activitatea
Se așează fiecare animal în habitatul în care trăiește. Noi am folosit animale acvatice si cele terestre. Pentru a-l face mai interesant am introdus și figurine de jucărie.

Mijloace de transport

masini, avioane, barci

Ai nevoie de: cartonașe cu aer, apă și pământ, cartonașe cu mijloace de transport

Cum se desfășoară activitatea
Se explică ce zboară, ce plutește, ce merge pe drum și se potrivesc mijloacele de transport. Se pot folosi și jucării în loc de cartonașe (mașinuțe, avioane, tren, etc). Se poate exersa și cum se aude fiecare mijloc de transport sau cum merge el.

Activitate pentru motricitatea fină

paie in gauri
cutie cu paie, sortat pe culori

Ai nevoie de: cutie de servețele goală/ cilindru din carton, perforator sau foarfecă, paie

Cum se desfășoară activitatea
Se găurește cutia/ cilindrul de carton astfel încât paiele să poată fi introduse. În funcție de abilitățile copilului, i se cere să introducă paiele în aceste găuri. La cilindru este mai dificil și îl recomand pentru copiii mai mari de 2 ani. Noi am combinat jocul cu sortarea paielor pe culori.

Această activitate este foarte bună în dezvoltarea moricității fine. Ea întărește mușchii mici de la degete și din palme, importanți pentru atunci când vor învăța să scrie.

În încheiere vreau să vă las și busy board-ul nostru (cel actual – a suferit modificări odată cu creșterea piticului). Noi îl folosim ca și opritor la scări. Are dublu rol: interactiv și de protecție. Se pot pune pe el diferite obiecte: încuietori, zăvoare, fermoare, oglinzi, jucării, prize, rotițe sau orice considerați că este atractiv pentru copil. Eu am preferat să îi cumpăr un cub cu zăvoare pe care să-l poziționez separat de panou pentru a putea fi și transportat. Ne-a fost util și în mașină de exemplu. Încă prezintă interes pentru el deși îl avem de câteva luni.

Cubul l-am luat de la OLIVIA WOOD TOYS (i-am găsit pe facebook – nu au pagină web dedicată).