Sursă: Viewsplash – Jelleke Vanooteghem

Este oare tehnologia atât de dăunătoare pentru copiii noștri? Există oare impact pozitiv asupra copilului dacă îl lăsăm să aibă acces la desene sau tabletă? Sunt sigură că și tu auzi peste tot cum părinții nu își lasă copiii să folosească tableta sau că nu le va da acces la tehnologie până în adolescență.

Ca părinte, primim atât de multe sfaturi legate de ce să facem sau să nu facem cu copiii noștri. Imediat suntem etichetați ca fiind părinți răi dacă cineva observă că ai lăsat copilul să se uite la desene sau să se joace pe telefon.

Să îți zic părerea mea, ce consider eu și apoi să lăsăm studiile să ne demonstreze dacă întradevăr tehnologia este un lucru rău pentru copiii noștri.

Teodor, băiețelul meu are 2 ani și 3 luni acum. Eu am considerat că accesul la desene înainte de 2 ani poate fi dăunător și că îi va afectata atenția (mai puțin atunci când trebuia să îi tai unghiile 😬). Totuși, cu puțin înainte de a face 2 ani am început să îl las zilnic să se uite la desene educative câteva minute. Ce mamă rea sunt! Cum am putut să fac asta? 😶  Și știi ce am observat? Nimic rău nu s-a întâmplat. Ba chiar din contră. De exemplu, a învățat mult mai repede culorile, să numere și chiar logica i s-a dezvoltat uitându-se la desene. Am și dansat sau cântat pe diferite cântecele de copii și deși se uita la ele în acest timp, a imitat ce vedea și astfel s-a dezvoltat și din punct de vedere motric și a învățat cuvinte noi.

Acces la jocurile pe telefon sau pe tabletă nu va avea până va face cel puțin 3 ani. Și aceste jocuri pot fi educative, dar consider că înainte de 3 ani nu are nevoie de așa ceva. Este strict o limită pe care am setat-o singură și nu înseamnă că este bine sau că e greșit cum am ales eu.

Nu spun că dispozitivele electronice sunt bune sau rele pentru copii. Am decis să scriu acest articol și să expun și informații obținute din studii pentru a te ajuta pe tine ca părinte dacă nu știi ce să decizi legat de accesul copilului la tehnologie.

Sunt de părere că tot ce este cu măsură nu poate fi dăunător. Cum ziceam, accesul la desene este limitat și controlat, iar ce am observat eu a fost că tehnlogia nu este deloc rea atâta timp cât știm să ne bucurăm de ceea ce ne oferă.

Acum să aflăm ce ne spun studiile. Tehnologia: pericol sau oportunitate?

Cu siguranță că ne înspăimântă accesul la atât de multă informație  pentru că, de multe ori prea multe informații și mai ales cele false și expuse greșit pot distorsiona realitatea copiilor noștri, percepțiile pe care le au față de lume, față de sine și față de relațiile de familie.

Pe de altă parte ne bucură că, o dată cu deschiderea porților de comunicare, cum ar fi rețelele de socializare, YouTube, motoarele de căutare, emailul, apar și multe oportunități pentru copiii noștri. Având în vedere situația cu pandemia am fost forțați să vedem beneficiile internetului mai mult decât înainte. Aici mă refer poate la copilașii mai mari deși chiar și pentru Teodor, fiind în grupa mini la grădi (a început în februarie) primeam activitățile săptămânale pe email. Exagerat? Chiar deloc. Oricum făceam activități cu el acasă, iar abordarea asta m-a ajutat să identific direcția de dezvoltare.

Având în vedere că și noi adulții am devenit tot mai captivați de tehnologie și o folosim pentru a ne ușura existența (plătim totul online, ne facem cumpărăturile online – sunt doar câteva exemple), nu este surprinzător că și copiii au devenit utilizatori pasionați.

Unii cercetători susțin că majoritatea copiilor dependenți de tehnologie devin inadaptați social. Desigur, aici este vorba despre copiii mai mari, care au peste 8 ani. Articolul de azi este adresat părinților care au copii mititei, peste 2-3 ani.

Prin urmare, se pune întrebarea – care este adevărul? Care este răspunsul corect? Cu tehnologie sau fără? Dacă da, cât de multă? Sherry Turkle, doctor în psihologie la Massachusettes Institute of Technology zice că a numi tehnologia bună sau rea nu rezolvă dilema părinților.  Fiecare alege ce este mai bun pentru el și pentru copilul lui.

Dar să decidem în cunoștință de cauză nu doar în funcție de cum zic alții că este mai bine. Nimeni nu știe mai bine ca tine ce este mai bun pentru copilul tău.

Avantajele utilizării tehnologiei digitale de către copiii cu vârsta 3-12 ani

  • îi încurajează înspre studiu independent – materialele electronice sunt mai interactive și mai stimulante, iar ei sunt mai motivați să își facă temele în timp util.
  • acumulează mult mai ușor și într-un mod mult mai plăcut cunoștințe de cultură generală – dar îi ajută să învețe și limbi străine mult mai rapid. Datorită tutorialelor special create pentru ei sau pentru părinți, se pot face chiar și experimente la fel ca în clasă la orele de chimie. Nu mai zic de cursurile (pe termen scurt) de dans, gătit și nu numai.
  • păstrează legătura cu prietenii sau rudele din alte orașe

Studii efectuate în SUA în programe educaționale ale copiilor cu vârstele cuprinse între 2 și 8 ani au arătat că atunci când copiii au acces la tehnologie educațională, ei o văd ca pe o altă modalitate de învățare. Aceleași studii au evidențiat că acești copii se joacă cu aceeași plăcere jocurile normale ale copilăriei, cu nisip, apă, păpuși, mașini. Ei au pur și simplu un nou instrument de învățare la îndemână, un instrument în plus față de celelalte.

Dezavantajele utilizării tehnologiei digitale de către copiii cu vârsta 3-12 ani

Studiile de specialitate au demonstrat că dacă permitem copiilor să petreacă prea mult timp în lumea digitală îi va afecta și chiar îi poate pune în pericol. Nu este greșit să le oferim copiilor noștri divertisment pe tablete, telefoane, jocuri video etc, dar este în grija noastră, a părinților să îi ghidăm cum să utilizeze anumite instrumente ale tehnologiei și mai ales să îi supraveghem. Cu cât cresc, comunică mai mult și caută surse de conectare cu ceilalți și astfel ajung în legătură cu străini care pot fi periculoși, dar din fericire există multe metode de monitorizare a activității pe internet.

Dezavantaje:

  • folosirea tehnologiei încurajează cumva multitaskingul care, contrar așteptărilor, nu este deloc benefic
  • probleme de sănătate
  • deteriorează relația părinte-copil

Cât timp îi lăsăm pe copii în fața ecranelor?

Celebrii specialiști în dezvoltarea copiilor și autori de carte pentru părinți, T. Berry Brazelton, pediatru profesor la Harvard Medical School (autor al binecunoscutei cărți Puncte de cotitură) și Stanley Greenspan, profesor și psihiatru la Washington University School of Medicine, recomandă ca limită de timp pentru copii în funcție de vărstă astfel:

  • De la 0-3 ani – nu este nevoie de tehnologie pentru dezvoltare. Creierul lui se dezvoltă optim și copilul învață prin interacțiunea cu cei dragi. Dacă însă are acces la ecrane, acesta trebuie să fie de maxim 30 de minute pe zi.
  • 3-6 ani – maxim 30 de minunte pe zi și să fie împreună cu părintele
  • 6-9 ani – maxim 1 oră pe zi, iar o jumătate de oră pe zi să fie în compania părintelui, care este atent la copil. În weekend maxim 2 ore
  • 9-12 ani – maxim 2 ore pe zi. În weekend o jumătate de oră în plus.

Când să NU lasăm copiii în fața ecranelor?

Dezvoltarea sănătoasă a unui copil constă în conectarea cu părinții și în relația caldă dintre ei. Atunci când copilul nu se simte conectat cu părintele, acesta va reacționa la tot ce se întâmplă în jurul prin refuz. Nu va vrea să se spele pe dinți sau să doarmă, nu se dezlipește de ecran, aruncă jucăriile prin casă, își necăjește fratele sau surioara etc.

  • de aceea în momentele în care trebuie să ne despărțim de el (plecare la serviciu, la grădiniță, școală etc) trebuie să îi oferim copilului momente de conectare fără ecrane. La fel trebuie să procedăm când mergem și la cumpărături sau oriunde altundeva unde atenția noastră va fi în altă parte, nu asupra copilului.
  • după ce îl luăm de la grădiniță sau de la bunici, în mașină nu îi vom da telefonul.
  • când servim masa – fie acasă, fie la restaurant.
  • cu o oră înainte de culcare pentru a permite creierului să se relaxeze și să detecteze conectarea cu părintele

Concluzie

Lumea digitală ne arată foarte multe beneficii tuturor, atât celor mici cât și celor mari. Avantajele pot fi numeroase, în cadrul unor limite bine stabilite de părinți.

Sper ca informațiile din acest articol să te ajute să stabilești mult mai ușor aceste limite pentru copilul tău și mai ales să o faci din timp, înainte de a fi nevoie de măsuri luate pentru a vindeca un copil dependent de tehnologie.

Dacă ți-a plăcut subiectul abordat azi s-ar putea să îți placă să citești și Generația Alpha și tehnologia.