Întotdeauna am admirat femeile care știu ce vor de la viață. Îmi plac femeile puternice care reușesc să fie atât mame eroine cât și femei de succes. Admir, de fapt, oamenii care fac cu pasiune ceea ce fac.

Zice asta o persoană care și-a descoperit destul de târziu pasiunile. Adică știam ce îmi place, dar niciodată nu le-am privit ca pe niște pasiuni și mai ales, nu m-am gândit că pot ajunge să câștig bani din ele.

Cred că atunci când reușim să ne identificăm înclinațiile și găsim modalitatea prin care să și monetizăm ceea ce ne place, reprezintă etapa supremă în dezvoltarea noastră persoanală. Știu că nu este ușor și este un proces care necesită timp, dar atunci când se ajunge acolo satisfacția va fi maximă.

Nu există om fără pasiuni. Aud des: „eu nu știu ceea ce îmi place, nu știu cum aș putea să ajung să muncesc și să o fac cu drag”. Toți avem metode prin care să ne încărcăm pozitiv, fie că ne uităm pe Netflix, fie că facem o baie cu spumă și ascultăm muzică, fie că citim etc.

La început de articol îți propun un exercițiu care să te ajute să îți descoperi pasiunile și să ajungi să le monetizezi.

Răspunde în scris la aceste întrebări:

  • Ce aș face chiar dacă nu aș fi plătit?
  • Care sunt activitățile care mă fac să mă simt în largul meu?
  • Ce iubesc să fac în timpul meu liber?
  • Pe ce îmi cheltui banii?
  • Dacă aș putea să fac un singur lucru pentru tot restul vieții, ce aș face?
  • Care este ținta mea supremă?

Apoi pentru a putea monetiza este nevoie de încă un pas. Privește imaginea de mai jos și deseneaz-o pe o foaie.

Acum, te rog să faci:

  • o listă cu 5 lucruri pe care iubești să le faci și scrie-le în cercul de sus
  • o listă cu 5 lucruri la care ești bun (la care ai competențe, studii sau experiență)
  • o listă cu ce este bine plătit în acest moment

Urmărește imaginea desenată, completată cu listele de mai sus și identifică acele lucruri care se regăsesc în cele 3 cercuri.

Dacă ai vrea să faci un lucru care îți place, este bine plătit, dar nu te pricepi, va fi încadrat la „este doar un vis”. Nu te descuraja! Asta nu înseamnă că nu poți ajunge să te și pricepi -> trebuie doar să te educi, să te apuci să înveți începând din această clipă.

Am evidențiat ipoteza de mai sus pentru că am și eu ceva ce îmi place, este bine plătit, dar la care nu sunt atât de pricepută.

Bun… acum să îți povestesc cum a fost la mine tot acest proces de „regăsire” și să îți fac cunoscute toate pasiunile pe care le am.

După ce l-am născut pe Teodor ceva s-a declanșat în mine și acel ceva m-a făcut să prind curaj. Știam ce îmi place, fiind pasionată de dezvoltare personală încă dinainte de a deveni mamă, dar în zona aceasta de carieră, cumva, nu am aplicat tot ce învățasem din cărți și din diferitele cursuri la care am participat, iar cei 2 ani în care am stat în concediu de creștere a copilului m-au impulsonat să fac ceva schimbări.

Pasiunile mele sunt:

  • dezvoltarea personală – absorb tot și ador să citesc cărți de dezvoltare personală
  • tehnologia – sunt programator de meserie și mereu caut metode prin care să îmi ușurez viața cu ajutorul tehnologiei
  • scrisul – aici am făcut prima schimbare și anume să creez acest blog prin care abordez diferite subiecte de interes pentru mine – și prin care să te regăsești, iar informațiile pe care le expun, sper eu, să te ajute

Toate acestea de mai sus, nu cred că sunt surprinzătoare pentru că ai tot avut ocazia să le citești dacă mă urmărești deja, dar următoarea sigur te va surpinde:

  • să desenez schițe cu diferie ținute pentru femei – te-am surprins, nu? Nu am vorbit niciodată despre această pasiune. Dar vreau să o fac acum.

Nu am investit prea mult în această plăcere, să învăț, să devin profesionistă, dar o fac destul de des pentru a mă relaxa. Nici nu am avut vreun interes pentru a o monetiza până acum.

Las aici două schițe mai vechiuțe pe care le am salvate în telefon (de obicei ajung la gunoi aceste desene), iar dacă te numeri printre persoanele din domeniul modei, nu mă judeca prea aspru. Cum ziceam, nu am participat la nici un curs, la nimic, pentru a dezvolta această pasiune. Dar am început să iau în calcul și acest aspect pentru viitor.

Plăcerea de a desena astfel de schițe o am de mică. Îmi amintesc că atunci când eram prin clasa a patra, a cincea, mama m-a dus la un psiholog care mi-a făcut niște teste de aptitudini și a reieșit că sunt o persoană rațională înclinată către științele exacte, dar culmea, foarte creativă. Îi sugerase mamei să mă îndrume către web design. Cumva nu am ajuns să practic meseria de web designer, ci am ajuns să fiu programator care face aplicații pentru telefoanele mobile, dar în viață nimic nu este întâmplător.

Cum înainte de a trece la acțiune întotdeauna mă documentez și îmi fac un plan, am decis ca după ce se naște Irina (al doilea copil care acum e în burtică) să îmi aloc ceva timp și pentru a-mi dezvolta această pasiune. Cine știe? Poate mă apuc să fac rochițe pentru fetițe :).

Planul meu este următorul:

  • să îmi achiziționez o masina de cusut pentru a începe să învăț și un pic de croitorie. Cu siguranță având-o la îndemână voi fi motivată să și acționez în această direcție, adica să:
    • exersez desenul, să încep să  cunosc armonia culorilor și cum ar trebui îmbinate texturile, să tai, să cos. Cred că pentru început îmi voi face fețe de perne la canapeaua din living pe care să le schimb săptămânal 🙂
    • să învăț cât mai multe despre materiale
    • voi începe prin a folosi tipare gata făcute (se găsesc de cumpărat), urmând apoi să îmi fac propriile matrițe
    • să îmi stabilesc zona de design vestimentar pe care vreau să mă axez
  • pe lângă masina de cusut, voi avea nevoie și de accesorii de croitorie pe care le voi achiziționa de la Cusut si Brodat

Prin acest articol îmi doresc poate să te ajut să prinzi curaj să faci ceea ce îți place și să nu te mai oprească nici o scuză.

Să nu uităm că avem nevoie să ne încărcăm pozitiv, iar practicarea hobby-urilor are ca efect diminuarea stresului și chiar evitarea stărilor depresive. Dacă te afli printre persoanele care încă nu își cunosc pasiunile aplică te rog exercițiul meu de la începutul articolului și de ce nu, apelează chiar la un psiholog care să te ajute prin diferite teste de aptitudini.

Sunt curioasă, tu ce pasiuni ai?

Articol scris pentru SuperBlog 2020.