
De câteva zile de când studiez fenomenul cu Coronavirus, am realizat că accentul a fost pus doar pe cum să ne spălăm pe mâini și cât de des, să evităm aglomerațiile și cel mai important aspect, să nu ne panicăm.
Nu vreau și nici nu mă consider în măsură să îți repet și să îți spun cum să te comporți împotriva Coronavirus-ului. Cred că doar persoanele avizate, cum ar fi medicii, ar trebui să informeze populația referitor la cum să își protejeze sănătatea, iar prevederile adoptate împotriva stopării extinderii virusului sunt deja cunoscute și ar trebui să le respectăm cu toții.
Ceea ce vreau eu să transmit prin acest articol este că atitudinea noastră în situațiile de criză poate face diferența. Dacă alegem să ne ajutăm reciproc și să căutăm soluții la problemele cu care ne confruntăm acum din cauza acestui virus atât de imprevizibil, vom reuși să depășim această perioadă mult mai ușor. Îmi doresc ca toată lumea să își asume responsabilitatea și să devină parte activă din comunitatea de care aparține. Încă susțin sus și tare că schimbarea începe în primul rând cu noi.
Una din problemele cu care ne confruntăm a fost semnalată de o mămică pe nume Andreea Păun pe grupul de socializare Business Mom Club. Aceasta și-a făcut curaj și a propus astfel: „Suntem, ca părinți, ca și voi, în situația de a alege dacă și unde ducem copiii zilele astea. Evident, nu la mall, nu la locuri de joacă, nu în parcuri, nu în spații închise și cu lume multă. Probabil îi vom duce la lecțiile de pian, individuale, în casa profesorului. Am ales adineauri să nu îi ducem la înot. Pentru că acolo vine multă lume. Nu, nu îmi e frică pentru ei, dar cred că e un gest normal să facem ce ține de noi. Fără panică, dar cu responsabilitate. Însă știu că asta le va afecta direct instructorii.
Și aici vine sugestia: Cum ar fi ca noi toți să alegem să nu participăm la cursurile de înot/balet/dansuri/karate etc, acolo unde vin mai mulți copii, dar să le plătim profesorilor orele respective? Sunt oameni printre ei care depind integral de aceste venituri. Din asta își hrănesc copiii. Bugetul ăsta, pentru mine, era oricum alocat aici. În condiții normale, l-aș fi dat și gata. Copiii mei nu vor păți nimic fără câteva lecții de înot sau de balet. Pentru copiii lor, poate, va conta!”
Reacțiile nu au întârziat să apară iar femeile din comunitate s-au arătat foarte încântate.
„Draga mea, mi s-a părut o idee minunată! Mă tot gândeam să scriu despre cum am putea susține afacerile mici și locale în perioada asta și ideea ta a venit la fix <3”
„Cata omenie.. !!! ce frumos…Asa voi face…indemn la randul meu…ce frumos…”
„Eu am ales personal să nu îmi duc copilul la înot, dar voi plăti abonamentul integral, nici nu am pus problema altfel. Bona va primi concediu în perioada asta, dar va fi plătită integral.”
Pe de altă parte, azi am bătut la ușa vecinilor în vârstă și le-am pus numărul meu la favoriți, să mă sune dacă au nevoie de ceva, cumpărături, ajutor, o vorbă bună.”
„Si noi am ales sa nu ducem copiii la karate, dar platim integral abonamentul, dupa niste discutii aprige cu sensei care nu voia sa accepte :D”
„Și eu m-am gândit astăzi la acest lucru, legat de antrenamentele de șah.”
„Eu imi fac griji pt angajatele si practicantele noastre in perioada asta, dar si pentru instructorul de schi si inot, pentru instructoarea de qwan ki do, pentru gradinita privata a mijlociului, pentru afterul celui mare, pentru profesoara de muzica, pentru bona mezinului, pentru femeia de la curatenie. Toti sunt extraordinari si stiu ca deja au dificultati financiare.”
Acestea sunt doar câteva din răspunsurile primite. Ceea ce m-a impresionat a fost efectiv mișcarea #ImpreunaEMaiUsor. La scurt timp dupaia, mobilizarea a fost fantastică. Postarea Andreei a generat o reacție de a afla cum am putea să susținem micile afaceri și tot odată să fie și soluția unei probleme cu care ne confruntăm în aceste zile. Apoi, Dana Lupșa, președintele Asociației Happy Moms, împreună cu Alexandra Ciucanu și Adriana Handaric, membre ale grupului Business Mom Club, au reușit să găsească o modalitate prin care mamele din comunitate să țină cursuri online pentru copii. Astfel, o citez pe Dana: „copiii au activitate, mamele câștigă, iar noi, mamele beneficiarilor, ne bucurăm că cei mici se distrează și învață în același timp”. În felul acesta doamnele din comunitate se susțin și se ajută reciproc.
Nu este așa că perioada de criză din cauza Coronavirus-ului devine mai ușor de suportat când ne implicăm cu toții să găsim soluții la problemele comune? Astfel dispare și panica și agitația, iar timpul ne este ocupat într-un mod constructiv. Sunt sigură ca această mișcare #ImpreunaEMaiUsor este doar începutul și în curând femeile antreprenoare vor găsi și alte soluții la problemele actuale.
Altă inițiativă faină este: „Ajutor pentru seniori” începută de Flavia Boghiu. Dragoș Tohanean a detaliat aici în ce constă.
Alte linkuri utile în context de Coronavirus:
- Teleșcoala pentru elevii care stau acasa
- Ghidul INACO – FNAP pentru școlari
- Linie telefonică gratuită pentru românii care suferă de anxietate sau atacuri de panică
- Tech against Coronavirus
- Antreprenorii cer Guvernului si Parlamentului sprijinirea mediului de afaceri
- Twinkl România
- Fundația Comunitară Brașov
Voi încheia cu trei întrebari:
1. Tu cum încerci să ajuți și să te implici pentru a face această situație de criză generată de Coronavirus mai ușor de suportat?
2. Ce părere ai despre inițiativele descrise mai sus? #MameImpreuna și Ajutor pentru seniori
2. Ce alte inițiative cunoști și nu le-am inclus în lista de la finalul articolului?