Anul acesta se fac patru ani de când ne-am mutat la casa noastră. Vorbeam zilele trecute cu prietena și vecina mea despre experiența prin care am trecut împreună: de la a ne construi casa la a ne muta de la apartament la casă.

Îmi amintesc că eram împreună pe câmpul unde urma să ne construim casele, fiind în faza de trasare a fundației și ne puneam noi acolo în viitoarele noastre bucătării și ne imaginam cum o să fie. Totul părea foarte mic în etapa asta și aveam multe de obiectat 😅… și era abia începutul.

Pornind de la această discuție, m-am gândit că poate experiența noastră te va ajuta și pe tine dacă urmează să te muți la casă plecând de la un apartament.

Având în vedere conjunctura actuală și ultimele luni în care am fost forțați să ne petrecem timpul mai mult în casă, cred că acum toată lumea consideră că un pic de grădină reprezintă o oază de fericire. Este adevărat, abia anul acesta am început și eu să îmi apreciez spațiul verde din curte la adevărata valoare și consider că trecerea de la apartament la casă nu are cum să fie greoaie, din contră, vine cu foarte multe avantaje, curtea fiind unul dintre ele.

Cred că îți voi zice cel mai tare pont în acest articol. De unde am achiziționat materialele de construcție, foarte simplu, ieftin, repede și fără bătăi de cap. Tot la ei am apelat și acum, după patru ani când am fost nevoiți să facem câteva renovări.

Sunt adepta cumpărăturilor online, de orice natură ar fi ele, pornind de la cele uzuale, casnice, haine până la materialele de construcții. Am găsit site-ul Vindem-ieftin.ro, iar conceptul lor mi s-a părut foarte interesant încă de acum patru ani.

Înainte de a ne decide la opțiunea cu casa, pe dream chart-ul meu aveam poze cu livingul pe care mi l-aș fi dorit, cu bucătăria și cu toate camerele din casă. Aici nu știam încă dacă locuința mea de vis va fi la casă sau la apartament.

Primul pas, înainte de a avea efectiv casa trebuie să fie cel în care îți imaginezi cum vrei să arate locuința ta ideală.

Ce este un dream chart/ dream board și de ce să îți faci și tu unul?

Pentru că un astfel de panou, care să conțină toate dorințele, obiectivele tale transpuse în poze, te va ajuta să le materializezi mult mai repede. Se aplică în toate ariile. Puterea gândurilor este imensă, iar ceea ce gândim este ceea ce vom atrage. De aceea trebuie să ne ajutăm mintea să se gândească cât mai des la ceea ce ne dorim. Astfel, fără să realizezi, se vor crea conjuncturi care să te ducă înspre direcția pe care ți-ai setat-o. Poate într-un articol viitor voi scrie mai multe legate de acest panou și voi detalia cum ar trebui făcut.

Cum am procedat cu casa?

Când a venit momentul potrivit, decizia noastră a fost să luam un proiect gata făcut direct la dezvoltator. Asta înseamnă că altcineva s-a ocupat de ridicarea casei, dar cum ziceam, am fost implicați încă dinainte de construcție. Acest lucru ne-a scutit de multe bătăi de cap legate de aprobări, avize, alegerea fier betonului sau a acoperișului de exemplu, până am ajuns la finisajele interioare unde a trebuit să decidem noi tapet, gresie și faianță, parchet, ușile de interior etc. Aproape toate aspectele legate de amenajarea interioară le-am achiziționat de pe Vindem-ieftin.ro.

Împreună cu viitorul soț pe atunci și cu prietenii noștri care urmau să ne fie și vecini, am făcut lista cu toate cele necesare. Soții s-au ocupat de chestiunile mai abstracte pentru noi femeile, cum ar fi ce tip de lavabilă ne-ar trebui, iar noi puterea feminină am decis culori și partea vizibilă din tot ce aveam de cumpărat. Firesc nu? 😊

Am intrat pe site, am completat chenarul roșu și foarte atrăgător în care am introdus produsele dorite și cantitatea, apoi am fost contactați pentru a primi oferta. Am fost surprinși de promptitudine și de faptul că am fost și sfătuiți cum să alegem.

Acum, după patru ani, am fost nevoiți să zugrăvim, să izolăm o cameră pe interior, să retușăm pe unde a mai fost nevoie și am vrut să schimbăm și parchetul și ușile. Pentru că am fost clienți care am cumpărat de cel puțin două ori de la ei ne-am bucurat și de facilitățile grupului dedicat VIP. Adică am primit consultanță de specialitate prioritară cu privire la lista de materiale, status livrare în timp real și nu numai. Am primit acces și într-un grup privat pe whatsapp cu consultanții alocați din toate departamentele și directorul comercial. O să-ți las și un printscreen cu o parte din conversația avută pe whatsapp cu unul din consultanții de pe platformă ca să îți faci o idee mai clară despre cum fac ei customer care. Mi-a plăcut.

Am observat că între timp au adăugat și o secțiune care include recenzii video care cred că este foarte utilă pentru persoanele mai sceptice în a cumpăra materiale de construcții online.

Stilul pe care l-am ales noi în casă este unul modern și aerisit. Nu am vrut să ne încărcăm spațiul cu lucruri inutile și nici nu am vrut să petrecem mult timp făcând curat. Așa arăta o parte din căsuța noastră acum doi ani. Între timp am mai făcut ceva schimbări care includ camera copiilor și reamenajarea biroului și mai avem în plan schimbarea livingului.

Sfaturi pentru a-ți face mutarea mai ușoară de la apartament la casă

Dacă vine momentul mult așteptat în care urmează să te muți la casa visată:

  • fă o listă cu tot ce trebuie să faci înainte de mutare
  • incheie contractele cu furnizorii pentru noua locuință și rezilează-le pe cele vechi (electricitate, televiziune prin cablu, internet, asociația de proprietari etc)
  • cumpără cutii (în Ikea găsești cutii de toate dimensiunile la prețuri accesibile sau apelează la magazinele din jur) și etichetează-le cu numele camerei în care vor fi puse – te va ajuta și dacă vei angaja o firmă care să se ocupe de mutare
  • păstrează cât de mult poți piesele de la mobila dezasamblată împreună, folosindu-te de scotch, pungi, cutii de pantofi etc și la fel ca la punctul anterior, etichetarea este importantă
  • începe să împachetezi din timp, alege să nu lași pe ultimele zile pentru că va implica mult stres și oboseală
  • pune toate produsele de curățenie într-un singur loc. Te va scuti să cotrobăi prin toate cutiile atunci când vei observa că un colțișor din noua ta locuință a rămas un pic murdar sau prăfuit
  • ține cu tine obiectele de valoare și documetele, mai ales dacă angajezi o firmă de mutare

Tu ce părere ai? Preferi să stai la apartament sau ți-ai dori (poate stai deja) la casă?

Articol scris pentru SuperBlog 2020.