Am tot căutat soluții care să mă ajute să am casa ordonată și să fac o curățenie generală în fiecare săptămână cât mai rapid.

La un moment dat am fost frustrată că pierdeam o zi întreagă să fac curat deși eram ajutată de soț, de bunici și am apelat chiar și la o persoană care venea săptămânal. Cu toate astea parcă niciodată nu aveam casa curată. Este adevărat că atunci când ai copii, „ordinea” devine un cuvânt greu de menționat :), dar am găsit niște trucuri care mi-au rezolvat problema.

Să îți zic ce reguli am implementat să nu mai pierdem mult timp făcând curat și nici să nu mai avem nevoie de ajutor. Ele de fapt sunt trucuri, dar eu le-am denumit reguli la noi în casă :D.

Având în vedere că sunt însărcinată, aici am scris și despre ce produse de curățenie folosesc (sigure atât pentru bebelușul din burtică cât și pentru frățiorul mai mare). Acord destul de multă atenție acestui aspect pentru că siguranța este pe primul loc.

  1. Nu lăsa pe mâine ce poți face azi

Cu cât amâni mai mult curățenia cu atât se vor aduna mai multe sarcini. Încearcă să faci în fiecare zi câte ceva, iar gesturile mici se vor vedea la sfârșit de săptămână când nu va mai trebui să faci decât o curățenie care nu îți va lua mult timp.

2. Aspiratorul cel mai bun prieten al meu

Dar și al băiețelului meu :). Cred că atât de mult ne-a văzut folosindu-l încât și el s-a atașat foarte tare de Gigi (aspiratorul). Avem cățel și am avut și pisică, iar asta ne-a obligat să dăm zilnic cu aspiratorul. Pentru a ne ușura această treabă am investit în Nelu, aspiratorul inteligent care știe singur să își facă treaba. Cea mai bună investiție! Îl avem deja de 2 ani și pot să spun că Nelu este prietenul meu cel mai bun la treburile casnice.

Pentru că probabil mă vei întreba, modelul pe care îl avem noi este: Robot aspirare Xiaomi Mi Robot Vacuum. Desigur există modele și mai performante, dar acesta ne satisface nevoile și consider că își merită toți banii.

Robot aspirare Xiaomi Mi Robot Vacuum

În plus, încă de când ne-am mutat am ales să facem totul cât mai simplu, neaglomerat cu puțină mobilă. Avem 3 covoare în toată casa și acestea cu păr scurt pentru a fi foarte ușor de curățat. Neavând multe obiecte inutile, aspiratul și ștersul prafului le fac foarte rapid.

Următoarea achiziție va fi un mop cu aburi. Folosești așa ceva? Îmi poți recomanda un model? Aș vrea să poată fi folosit și pe covoare.

3. Păstrează ordinea și disciplina

Fiecare lucrușor din casă își are locul lui. Știu că este greu seara când ajungi acasă de la muncă să te apuci să faci ordine, iar atunci când avem si copii mici pare a fi o misiune imposibilă. Am rezolvat acest aspect, implicând fiecare membru din familie. Fiecare își strânge după el, iar dacă i se atrage atenția că a uitat, nu se comentează nimic.

Teodor, băiețelul meu are 2 ani. Are camera de joacă, iar fiecare jucărie își are locul ei. Aplic educația prin metoda Montessori și nu îi las multe jucării la îndemână și este implicat zilnic în viața practică astfel că știe încă de pe acum unde trebuie să își pună lucrurile.

Are rafturi, iar pe fiecare raft are acces la câte o jucărie. La un anumit interval de timp i le schimb. Am observat că făcând așa, acordă mult mai multă atenție și se bucură de fiecare jucărie în parte. Atunci când sunt prea multe, nu mai are interes pentru nici una. Plusul major, este desigur, faptul că ordinea este menținută mult mai ușor.

Cameră de joacă

4. Lucrează în echipă

Cum ziceam, fiecare membru din familie este implicat în treburile casnice chiar și copilul. Astfel deprinde ce este responsabilitatea și dezvoltă abilități practice pe care nu le învață nici la școală, nici în altă parte. Nu sunt absurdă, copilul meu are doar 2 ani, dar asta nu înseamnă că nu îi pot atribui sarcini corespunzătoare vârstei lui.

Teodor Stan

5. Curăță imediat după folosire

Recunosc că eu nu mereu făceam asta și deși avem mașină de spălat vase tot ajungeam să am chiuveta plină. Cel mai mult timp îl pierdeam făcând curat în bucătărie. Soțul a adăugat această regulă și ne-am impus ca atunci când terminăm de mâncat să clătim farfuria și să o punem în mașina de spălat vase. La fel procedez și cu restul obiectelor din bucătărie, prăjitor de pâine, blender… după folosire le pun la locul lor în dulapuri.

Legat de băi, atunci când observ că există depuneri sau ceva murdărie curăț imediat, nu aștept ziua de curățenie generală.

6. Pune totul în ordine înainte de culcare

Îmi place ca dimineața când mă trezesc să fie curat astfel să mă pot concentra pe ce contează, nu pe treburile casnice. Înainte să îl pregătim pe Teodor de culcare fac un ultim tur al casei și ce observ nelalocul lui îl duc unde trebuie. Durează 5 minute dar cu un impact major asupra stării mele de bine de a doua zi dimineață.

7. Distrează-te în timp ce faci curățenie

Și nu în ultimul rând, la sfărșit de săptămână când trebuie să faci o curățenie mai generală, dă muzica tare, dansează și bucură-te de ceea ce faci. Când mâna și corpul se mișcă în ritmul muzicii, timpul chiar trece mai repede :).

Pune și tu în practică acest trucuri de curățenie și îți garantez că nu te vei mai plânge că nu ai timp să faci curat.

Tu ce alte trucuri aplici și ce alte secrete ne poți împărtăși pentru a avea o casă curată și ordonată mereu? Te rog să îmi reocomanzi, dacă folosești deja, un mop cu aburi. Cum ziceam, aș vrea să poată fi folosit și pe covoare.